Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Upplever du en medelålderskris? 8 tecken som avslöjar

08 dec, 2020
AvHanna Carlsson
Kvinna i 50-årsåldern genomgår en medelålderskris.
Skämtsamt brukar man koppla samman en medelålderskris med att man köper dyra bilar, intresserar sig för en ny hobby eller tröttnar på sin långvariga relation. Men på en seriösare not kan en medelålderskris faktiskt innebära stora emotionella förändringar. Här är kännetecknen på att du genomgår en kris – och så hanterar du dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Bengt blev Birgitta – vid 83 års ålderBrand logo
Bengt blev Birgitta – vid 83 års ålder

Ålderskriser kan infinna sig vid olika tider i livet. En medelålderskris är vanligast när man är runt 40–60 år, men den kan också komma tidigare eller senare i livet.

När man går igenom en ålderskris kan det vara bra att vara medveten om de monumentala förändringarna som kan uppstå, dels emotionellt och mentalt men också fysiskt. Detta gör att krisen kan bli lättare att hantera och underlättar även om man behöver söka hjälp för problemet. Vi listar därför åtta tecken på att du genomgår en medelålderskris – men också hur du kan hantera symtomen.

8 tecken på att du genomgår en medelålderskris

1. Du går upp eller ner i vikt

Medelålderskrisen har oftast liknande symtom som man kan uppleva under en depression. Detta menar Jennifer Wickham, en licensierad professionell rådgivare för Mayo Clinic Health System. Där tillhör också drastiska viktförändringar som ett starkt kännetecken på personlig kris. Även American Psychological Association listar viktökning eller viktminskning som en av faktorerna som kan indikera att en person genomgår en känslomässig kris.

Annons

Så hanterar du det:

Medan vissa förändringar kan vara en normal del av livet menar Wickham att det är en bra idé att söka professionellt stöd i form av en terapeut om du upplever kraftiga förändringar i kroppen. En ökad eller minskad vikt kan växa till ett större problem, som även kan påverka en redan sårbar självkänsla.

2. Du känner dig apatisk

Om du plötsligt har tappat intresset eller entusiasmen för de saker i livet som du normalt brukat njuta av, kan detta vara ett tecken på en kommande känslomässig kris. Enligt självhjälpsförfattaren Yocheved Golani lägger apati ett djupare, mer komplicerat lager till en medelålderskris, eftersom det kan påverka hur villig du är att söka hjälp.

Så hanterar du det:

Christine Hueber, medlem av Forbes Coaches Council, uppmuntrar dem som känner sig apatiska att varje dag på tänka på några positiva saker som de är tacksamma för i livet.

– Mitt bästa tips är att uppskatta vad som fungerar i ditt liv och sedan vidta åtgärder varje dag för att forma ditt liv hur du vill att det ska vara, säger Hueber till sajten Womensday.

Annons

3. Du tror inte att du duger som du är

Dr Mark Mayfield är professionell rådgivare och grundare av Mayfield Counselling Centers. Han menar att från 40 till 50-årsåldern kommer ofta insikter om döden och det faktum att hälften av ens liv kan ha passerat.

– Som ett resultat försöker man förstå sin nuvarande livssituation och hur den relaterar till ens förflutna men även till framtiden.

Han menar också att många patienter ifrågasätter sig själva och om de räcker till.

– När någon inte kan svara på den frågan med en ärlig och sårbar inställning kan man gå in i en storm av känslor och tankar. Som ett resultat av denna kaotiska inställning kan man i sin tur fatta dåliga och impulsiva beslut.

Så hanterar du det:

Istället för att fatta impulsiva beslut baserat på dessa känslor föreslår Dr Mayfield att använda medelålderskrisen som en tid för självreflektion och anpassning.

– Jag skulle vilja att vi omprövar uttrycket medelålderskris och istället ersätter det med ”reflektionen mitt i livet”.

Annons

4. Du upplever ovanlig fysisk smärta

Det är ingen hemlighet att psykologiska svårigheter kan leda till fysiska manifestationer av problemet, och mitt i livet krisen är inget undantag. Huvudvärk och magproblem som inte går att koppla till någon fysisk orsak eller som inte försvinner med vanliga medicinska lösningar hänger ofta ihop med denna typ av känslomässig kris.

Så hanterar du det:

Om ingen medicin eller läkarvård hjälper så kan det vara dags att vända sig till den psykiska vården istället. Prata med en terapeut eller psykolog och försök komma till botten med ursprungsproblemet.

5. Du ifrågasätter dina val i livet

En kris kan ofta leda till att man ställer sig livets stora frågor och ifrågasätter de val man gjort längst med vägen. Kanske är det nu man inser att man jagat någon annans drömmar eller att man kanske varit för rädd att prova saker man egentligen vill.

Så hanterar du det:

En period av självreflektion behöver inte alltid vara något negativt. Man kan under livets gång förändra sina drömmar eller det man värdesätter i livet. Genom att ifrågasätta sina val kan man också skapa en ny målbild eller ett nytt sätt att leva och utvecklas på.

Annons

2016 kom en studie från British Psychological Society som upptäckte att individer som upplever en medelålderskris, genom sitt ifrågasättande, också hittar kreativa lösningar för sina utmaningar.

6. Du är konstant uttråkad

– Att känna en övervägande känsla av tristess kan vara ett tecken på en medelålderskris, säger Dr. Ludwig.

Han menar att det är vanligt att personer känner att de kört fast i livet och att tåget för roliga upptåg och spännande äventyr redan har passerat.

Så hanterar du det:

Gör något roligt som inte ingår i din vardagliga rutin. Är du ett stort fan av matlagningsprogram på TV kanske en rolig aktivitet är att gå på en matlagningskurs. Älskar du att spela kort kanske du ska bli en del av ett bridge-lag. Lär dig omfamna spännande upplevelser och försök ta dig förbi din naturliga trygghetsbubbla.

7. Du har blivit fixerad vid ditt utseende

Att vilja se bra ut är en sak, men att stirra i en spegel i timmar för att upptäcka nya linjer och rynkor kan tyda på en kris.

Annons

– Vissa människor kommer att gå till ytterligheter för att försöka komma tillbaka till deras ungdomliga utseende. Detta beteende bygger på rädsla att förlora sitt utseende med åren – men det är en mental fälla, säger Dr. Ludwig

Så hanterar du det:

Att vara mån om sitt utseende speglar mycket tiden vi lever i. Där ett ungdomligt utseende – fritt från rynkor och linjer premierat. Men att acceptera, och faktiskt lära sig att älska, sin nya look kommer göra livet lite lättare. Se inte på dina rynkor som rynkor utan som tecken på att du levt ett innehållsrikt liv. Kanske är dina skrattrynkor ett tecken på att livet faktiskt är ganska härligt?

Om din medelålderskris för med sig känslor av hopplöshet, sorg, ångest eller apati är det viktigt att ta kontakt med vården och be om hjälp. Livet kan ha sina upp och nergångar men ibland blir saker för tuffa att hantera på egen hand – och då är det aldrig fel att be om hjälp.

Källa: Womens day Foto: TT

Läs mer:

Uttråkad i din relation? 8 tips som kan göra STOR skillnad för både dig själv och kärleken

Jenny Alversjös stora livsförändring – ett år efter stroken

6 kvinnor: Så lärde vi oss uppskatta vårt gråa hår

Annons