Uppropet som hyllar och står upp för mammakroppen
När Kate Middleton stod sminkad till tänderna i klackar och stylat hår bara sju timmar efter sin förlossning blev det på något sätt sinnebilden för den putsade verkligheten. Det blev så oerhört påtagligt. Alla som varit där visste ju att hon också hade vadderade trosor, läckande bröst och förmodligen knappt visste vad hon hette. Ändå skulle hon visa upp ett felfritt yttre. Reaktionerna lät inte vänta på sig.
Nej, kvinnor världen över har tröttnat på sociala mediers stylade verklighet och ärliga mammauppror har avlöst varandra den senaste tiden. För något år sedan exploderade #takebackpostpartum – ett gemensamt statement där kvinnor världen över delade med sig av foton på sina kroppar och livet efter förlossningen – och det var inte alltid särskilt glamouröst…
Nästa kvinna att ta fajten är är kroppsaktivisten och bloggaren Meghan Boggs – som tröttnade på att trots att fler och fler kvinnor visade ärliga bilder, så såg hon inga kvinnor med hennes kroppstyp i flödet.
– Jag har alltid känt att plus-size-mödrar aldrig får vara en del av de här samtalen. Många mödrar känner inte, precis som jag, att de är bekväma nog att dela med sig av sin resa, säger hon till sajten Babble.
Därför startade hon hashtaggen #this_is_postpartum – för att vidga bilden av hur kroppen ser ut efter förlossning.
Svenska mammor har kommit långt
I Sverige har vi ändå kommit ganska långt på den här fronten, många svenska mammor har stått upp för saken och frikostigt delat med sig av ärliga och ironiska bilder av föräldraskapets baksidor.
Camilla Läckbergs ärliga mammabild fick en otrolig respons med nästan 22 000 likes och 850 kommentarer. Elaine Eksvärd lade upp en bild på sin mammakropp med texten: ”Vi gör ett experiment. Vi värderar inte kroppen i detta inlägg. Vi låter den bara vara, lämnar den i fred.” Carin da Silva röt ifrån efter att ha fått frågan om hon var gravid igen 11 månader efter andra sonens födelse. ”Om vi bara får se bilder på ”perfekta” magar kommer vi ingenstans”, skrev stylisten Emma Elwin.
Programledaren Jessica Almenäs har gett ut ett flertal träningsböcker, bland annat om träning under graviditet. Vägen tillbaka till formen efter tredje barnet har inte varit spikrak och Jessica har bland många andra postat ett inlägg om det triviala i att ”noja och oroa sig över sin mjuka mammamage eller de där sista mammakilona man inte blir av med” och har bestämt sig för att bli kompis med sin mammamage.
Mammamage-gurun Katarina Woxnerud startade för några år sedan initiativet Mammatummy Day (25 april) och under #mammatummyday har hundratals svenska kvinnor delar med sig av sina mammamagar. Tidigare i år visade Fi Lindfors upp sin mammamage på omslaget till tidningen Mama med vad hon själv kallade ”medan-bild” som en reaktion på att allt så ofta handlar och före- eller efter. Och den 20 september är det premiär för Mia Skäringers nya program ”Kroppshetsen” på SVT.
Men trots att nätet på senaste tiden verkar ha exploderat i en motreaktion på tillrättalagda verkligheter, kroppsideal och momshamers är det fortfarande många som tampas med komplicerade relationer till sina kroppar och prestationsångest i sitt föräldraskap. Och fortfarande finns det alldeles för många filter mellan verkligheten och sociala medier. Så fler röster behövs. Ju fler som bidrar, desto fler upplevelser och kroppar finns det att relatera till.
Bilderna på #this_is_postpartum som hyllar mammakroppen och kaoset:
https://www.instagram.com/p/Bnbd-a2go-3/?hl=sv&tagged=this_is_postpartum