Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

"Vad är sant om socker och sirap?"

29 nov, 2012
author Anki Sundin
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har hört att agavesirap och honung är bättre än vitt socker. Likaså sägs det att råsocker och muskovadosocker är att föredra när man bakar. Är det egentligen någon skillnad näringsmässigt?

Ulla-Lena

 

Svar:

Som du mycket riktigt påpekar finns det olika sorters socker – vanligt vitt socker, brunt råsocker, fruktsocker, men även nyare och mer spännande varianter som muskovadosocker och kokossocker.

Muskovadosocker har en skarpare smak än vanligt socker, medan smaken på kokossocker påminner lite om kola. Fruktsocker är speciellt på så sätt att det påverkar blodsockret mindre än vitt socker, men det har å andra sidan andra effekter i kroppen som inte anses vara så goda. (Jag vill poängtera att det här gäller för rent fruktsocker, inte för frukt som sådan.) Gemensamt för alla produkterna är att de fortfarande är socker – de ger sötma och en hel del energi men i stort sett ingen näring i form av vitaminer, mineraler eller antioxidanter.

Annons

Honung är i allmänhet mer näringsrikt än socker, men skillnaderna är så små att det inte spelar någon större roll. Det gäller även sirap, som många använder i stället för socker vid bakning.

Oavsett vilken sorts sirap man använder är det kort och gott sirap. Men det kan ju ändå vara roligt att prova någon variant som man inte använt förut. Ganska nya sirapssorter på marknaden är dadelsirap och agavesirap. Dadelsirap har en tydlig smak av dadel, och agavesirapen är något sötare än vanlig sirap och därför kan man ta lite mindre av den. Dessa sirapssorter innehåller också något mer näringsämnen än den vanliga sirapen, men det är som sagt fortfarande sirap.

Däremot finns det andra egenskaper som man kan behöva ta hänsyn till för att bakningen ska bli lyckad. Av erfarenhet vet jag att muskovadosocker inte lämpar sig för att bränna av crème brûlée med, och agavesirapen behöver man inte använda riktigt lika mycket av, vilket gör att man kan behöva modifiera receptet något för att få rätt konsistens.

Man kan gärna experimentera med olika sorters socker och sirap – inte för att den ena varianten skulle vara bättre näringsmässigt än någon annan, utan framför allt för att det kan vara spännande med lite nya smaker.

Anki

 

Annons