Vanlig medicin minskar dödlighet i covid-19
Ett läkemedel som används mot ledgångsreumatism, kan minska dödligheten hos patienter med måttlig till svår covid-19 genom att hindra coronaviruset från att komma in i cellerna.
– Vi är glada att kunna rapportera en minskning i dödlighet på 71 procent för gruppen som fick baricitinib, säger Volker Lauschke, forskarassistent vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
Medicinen motverkar cytokinstormar
I i den internationella studien ingick 83 patienter med covid-19-lunginflammation. Man såg en minskning i inflammation redan från första dagen patienterna fick baricitinib. Läkemedlet blockerar coronaviruset och motverkar också den allvarliga cytokininflammation som vissa smittade drabbas av. I studien såg man att dödligheten hos personer med måttlig till svår covid-19 minskade med 71 procent.
Nya läkemedel mot covid-19 också viktiga
– Att vi ser en effekt på 71 procent är ju väldigt, väldigt bra, säger virusforskaren Ali Mirazimi på Karolinska institutet till Aftonbladet.
Han tror att baricitinib kan bli en del av den arsenal av befintliga mediciner som kan användas mot covid-19.
– Jag tror att det är en del av den snabba lösningen. Vi måste tänka både på en snabb lösning, för vi har patienter som redan ligger på sjukhus, och en långsiktig strategi. Där gäller det att hitta nya läkemedel som är just för covid-patienter och det tar ju längre tid, säger Ali Mirazimi.
Baricitinib används mot måttlig till svår ledgångsreumatism. Det stör de inflammatoriska processerna i immunsystemet. Biverkningar som blödningsrubbningar eller blodpropp kan förekomma.
Dock drabbades ingen i den nya studien av dessa biverkningar. Eftersom läkemedlet är godkänt för användning av ledgångsreumatism måste Läkemedelsverket avgöra om det även ska godkännas som behandling mot covid-19.
Studien har publicerats i tidskriften Science advances.
Foto: TT
Läs mer:
Positiva siffrorna: Allt fler coronapatienter överlever!
Så reser du hem coronasäkert i jul – med och utan bil
Ny statistik: De här personerna har drabbats hårdast av andra vågen