Vanliga besväret som dödar kvinnors sexlust – det här kan du göra!
Torra slemhinnor påverkar inte bara sexlusten och sexlivet negativt, forskning visar att livskvaliteten hos drabbade kvinnor minskar generellt. Och det drabbar inte bara kvinnor i klimakteriet, även om det är vanligt då också. Vaginal atrofi, som tillståndet heter, hänger ihop med östrogenbrist och det kan man få även om man inte är i klimakteriet. Kvinnor som har sjukdomen Sjögrens syndrom kan få vaginal atrofi, liksom nyblivna mammor och ammande kvinnor. Samma gäller kvinnor som opererat bort äggstockar och livmoder samt kvinnor med bröstcancer som får behandling med antiöstrogen.
Så påverkas livet av torra slemhinnor
Torra slemhinnor har flera symtom och de flesta av dem påverkar livskvaliteten negativt. Träning, cykling, beröring, åtsittande byxor och sex – allt kan göra ont. Man kan också få besvär med urinläckage. De här symtomen är vanliga:
- torrhetskänsla i slidan
- klåda
- sveda
- irritation och smärta vid samlag och beröring
- irritation och sveda när man kissar
- man kan läcka kiss när man hostar eller hoppar
- man kan också bli mer mottaglig för infektioner, till exempel urinvägsinfektion
Forskaren: Sex ökar blodflödet i slidan
Aino Fianu Jonasson är gynekolog och forskare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon är en av få som ägnat sin forskning åt torra slemhinnor. Hon tycker det är synd att många kvinnor lider i onödan och går miste om ett aktivt sexliv, vare sig man har en partner eller har sex på egen hand. Sex kan faktiskt lindra besvären:
– Ett aktivt sexliv håller slidan frisk. Bland annat ökar det blodförsörjningen, vilket är bra för slidans vävnader, säger hon.
Självklart ska man inte pressa sig att ha samlag om man har ont. Det går lika bra att smeka sig själv:
– Även onani ökar blodcirkulationen i slidan, säger Aino Fianu Jonasson.
Det finns flera krämer och geléer som kan lindra vaginal atrofi. Aino Fianu Jonasson har bland annat tittat på en hormonfri gel, Vagivital, som avger fukt över tid och håller slidan fuktad längre.
– Vi har sett besvären lindras betydligt. 77 procent blir bättre, säger Aino Fianu Jonasson.
Det här kan också hjälpa mot torra slemhinnor
- Det finns läkemedel mot torra slemhinnor. De innehåller ofta östradiol eller östriol, som är ett kroppseget östrogen. Östradiol är något starkare än östriol. De används inne i slidan och går alltså inte ut i blodet.
- Det finns också receptfria östrogenpreparat. Ett är Vagifem, som är en tablett som förs in i slidan en gång om dagen i två veckor. Därefter två gånger i veckan.
- Ovesterin är ett annat östrogenpreparat. Det finns bland annat som kräm.
- Det finns också flera hormonfria geléer som appliceras i slidan. De håller slemhinnan elastisk. Till exempel Remoist Gel, Replens, Repadina och Vagivital. Den sistnämnda är en klar, genomskinlig gel som inte syns vid användning.
- Det finns också vaginala skyddskrämer som fuktar och motverkar skav. Till exempel Vagisan skyddssalva.
Foto: TT
Läs mer:
Ny studie – det hjälper mot urinvägsinfektion och torra slemhinnor
Därför ska du INTE stoppa jade-ägg och probiotika i underlivet