Vanliga felet vid tandborstningen: “Många tror det blir renare”
Det är inte bara viktigt att borsta tänderna – det är också avgörande hur du borstar tänderna. Det säger tandläkare André Näf.
– Det vanligaste felet är att borsta för hårt eller att använda en tandborste med för hårda strån. Många tror att hård borstning ger bättre rengöring, men det kan faktiskt skada emaljen och tandköttet och leda till irritation och blottade tandhalsar, säger tandläkare André Näf, som driver Eriksbergs Tandvård i Stockholm och Göteborg.
Använd flourskölj och mjuk borste
Ett annat vanligt misstag är att inte borsta tillräckligt länge. Några enkla steg mot bättre munhygien är därför att borsta i två minuter och dessutom använda flourskölj och tandtråd.
– Använd en mjuk tandborste och håll den i en 45-graders vinkel mot tandköttet. Borsta med mjuka, skrubbande rörelser för att effektivt rengöra tänder och tandkött.
Risken för karies ökar
Att ta hand om tandköttet och tänderna är av ännu större betydelse när vi blir äldre, säger André Näf. När vi kommer upp i åren minskar salivet, som skyddar mot hål i tänderna genom att neutralisera syror i munnen.
– När salivproduktionen minskar ökar risken för karies och tandköttssjukdomar. Därför är det viktigt att äldre människor fortsätter med regelbundna tandläkarbesök för att upptäcka och behandla dessa problem i ett tidigt skede.
Foto: TT/Shutterstock