Pingvintricket – så här undviker du att halka i kylan
SI Nordamerika är det så kallade pingvintricket så väl beprövat att till och med ett stort kanadensiskt vårdföretag går ut med rekommendationen att gå som en pingvin (Do the penguin walk) när det är halt underlag.
Undvik att halka – gå som en pingvin
Pingvinen halkar aldrig, trots att hen nästan uteslutande tar sig fram på is, snö och hala klipphällar. Det beror på att den mer eller mindre hasar sig fram med korta steg och därigenom minimerar risken att tappa balansen.
Så här gör du:
- Luta dig lätt framåt och gå plattfotat.
- Vinkla ut fötterna fötterna något, ja, som en pingvin.
- Flytta över så mycket som möjligt av kroppstyngden över fötterna.
- Se efter var du går.
- Ta kortare, mer hasande steg.
- Håll armarna snett ut längs med sidorna (inga händer i fickorna).
- Koncentrera dig på att hålla balansen.
- Gå långsamt.
Då ska du se upp – underlaget med flest halkolyckor
Ortopeden Emilia Möller Rydberg är specialist i ortopedi på Mölndals sjukhus. I Halkrapporten 2022, gjord av Kantar sifo, säger hon att det inte är "en halvmeter snö" som är problemet.
– Under de första dagarna med halka, när det ligger ett tunt lager med is som inte syns, då är det fullt på akuten. De allra flesta man träffar säger: "Jag hade ingen aning om att det var så halt". Det är samma sak varje år, säger hon.
Rapport: Så halkar svenskarna 2022
- Svenskarna drabbas i snitt av 374 frakturer om dagen
Siffran stiger betydligt mer under hala vinterdagar. - Äldre och kvinnor drabbas värst
25 procent av alla kvinnor över 55 år har fått långvariga besvär efter att de halkat. Kvinnliga 65-plussare står för 33 procent av halkrelaterade frakturer – totalt står kvinnor för 69 procent av alla halkolyckor. - Trots halt använder 63 procent av svenskarna vanliga skor
79 procent i åldersgruppen 18-37 använder vanliga skor när det är halt ute. Äldre, 29 procent, använder broddar. 20 procent skor med dubbar. - Många svenskar har druttat någon gång
27 procent har någon gång halkat och slagit sig utomhus på vintern. - 6 av 10 svenskar rör sig mindre utomhus på grund av halkan
25% av svenskarna uppger att halkan är ett hinder för dem. Det är i storstäderna man håller sig hemma mest på grund av halka. - 11 miljarder kronor
Är den årliga kostnaden för halkolyckor i Sverige
Källa: Kantar Sifo i uppdrag av Icebug.
De vanligaste skadorna till följd av halka
Vanliga olyckor till följd av halka är lårbensfrakturer samt olika axel- och knäskador. Region Stockholm skriver att de får in ungefär 200 halkskador när kylan slår till och var tredje person som kom in till vården under januari till mars 2019 hade skadat under- eller överarmen genom halka.
Fem vanligaste halkskadorna att se upp för
1. Fraktur på underarm
2. Skador på skuldra och överarm
3. Fraktur och stukning på fotled
4. Fraktur på överarm
5. Hjärnskakning
Källa: Region Sthlm 2019
Men det finns fler sätt att undvika halkan. Ett är att använda rätt typ av skor, gärna med dubbar samt att ha koll på väderleken.
– När temperaturen ligger runt noll kan det blir farligt. Ligger temperaturen på plussidan och det börjar smälta kan vattnet sedan frysa på och orsaka halka. En risk är snöfall i kombination med underkylt regn, säger meteorologen Daniel Fredriksson till Svenska Dagbladet.
Källa: Sv , Region Stockholm, Alberta Health Services, Kantar sifo
Bild: TT