6 vanliga livsmedel som faktiskt är giftiga om du äter dem fel
Vi vet att vi borde halvera vårt saltintag, och att vi bör se upp med svamp och bär vi inte är tvärsäkra på. Men det finns en hel del annan mat i ditt skafferi och kylskåp som faktiskt är giftig, och kan ge både akuta och långsiktiga besvär, i värsta fall dödlig utgång, om de konsumeras fel.
Linfrö
Linfrö är ett populärt sätt att hålla magen i trim, genom att strö på filen, i müsli eller som ingrediens i bröd. Linfrö innehåller höga halter av cyanogena glykosider, varför intaget av linfrön bör begränsas till 1-2 matskedar per dag.
Risk för förgiftning kan uppstå vid intag av mer än 100 gram linfrö (ca 10 matskedar) per dag. Hela frön innehåller mindre mängder än krossade, och är också bättre för tarmverksamheten. Svårt sjuka personer med dålig näringsstatus samt rökare ska framför allt undvika att äta för mycket linfrön.
Kanel
I kanel finns ämnet kumarin, som kan vara skadligt för levern om man under längre tid får i sig för stora doser av. En normal användning av kanel som krydda innebär inte någon risk för hälsan, men Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna begränsar sin konsumtion till ungefär 1 tsk per dag och barn till ungefär 0,5 tsk per dag för att undvika risk för leverskador. Att äta mer kanel än detta vid enstaka tillfällen innebär dock inte någon risk.
(Rekommendationen gäller kassiakanel, vilket är den kanelart som oftast används som krydda i Sverige. Ceylonkanel innehåller mycket mindre kumarin än kassiakanel och innebär ingen risk vad gäller intag av kumarin.)
Bittermandel
Bittermandels säregna smak kommer från ämnet amygdalin, vilket är giftigt, och till och med dödligt, om det intas i större mängd. För en vuxen krävs dock att man sätter i sig hela 60 stycken för att riskera detta. För ett barn går gränsen redan vid 8-10 stycken, vilket kan vara bra att känna till. Eftersom det inte smakar så gott är risken dock liten att någon ska lyckas sätta i sig det. I mindre mängd kan mandlarna orsaka kramper, illamående och diarré.
Muskotnöt
Muskotnöten är en populär krydda i bland annat stuvade makaroner, potatismos och bechamelsås, samt vissa kakor. Muskotnöt är giftigt i för stora mängder, gränsen sägs ligga runt 1-2 muskotnötter för en vuxen, vilket kan orsaka hallucinationer, yrhet och anfall. Den mängd man använder i matlagning är dock inget att oroa sig för.
Grön potatis
När potatis utsätts för ljus kan de bli gröna. Det beror på att ljuset gör att ämnet klorofyll bildas. Ljuset kan också stimulera gifter att bildas och därför är den gröna färgen en viktig signal om att inte förtära potatisen, skriver Livsmedelsverket.
Om man ändå äter mycket grön potatis kan man bli illamående, få diarré och magsmärtor. Skär därför alltid bort gröna eller skadade delar av potatisen med god marginal. Om potatisen är grön rakt igenom eller har stora skador, släng den.
Lakrits
En hög regelbunden konsumtion av lakrits, mer än 50 gram per dag, kan göra att saltbalansen i kroppen rubbas, vilket kan ge ödem, högt blodtryck, viktökning, hjärtproblem och huvudvärk. Barn under fem år bör därför inte äta lakrits regelbundet (vilket de sällan gör heller) men några enstaka bitar någon gång ibland går bra. Övriga personer i särskilda riskgrupper är personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar och gravida.
Källor: Livsmedelsverket, köket.se, WebMd
Foto: TT