10 vanliga misstag du gör när du duschar
Att duscha är en daglig rutin för många av oss. Men ändå är det lätt att göra små misstag som kan påverka både hud och hygien negativt. Hur många av misstagen här nedanför är du skyldig till?
10 vanliga misstag du gör när du duschar
1. Du duschar för ofta
Många kan ha det som en rutin att duscha varje dag. Man vill ju känna sig fräsch. Men om du inte har svettats eller är smutsig kan det faktiskt räcka med att minska antalet duschar till enbart några stycken i veckan. När vi duschar tvättar ni nämligen bort hälsosamma oljor och bakterier från huden, vilket kan orsaka en torr och kliande hud. Att utsätta kroppen för lite smuts och bakterier kan istället hjälpa till att stärka immunförsvaret. Som en extra bonus sparar du på vattnet om du hoppar av en dusch eller två.
2. Du använder fel tvål
Antibakteriella tvålar kan döda för mycket bakterier, inklusive den goda typen. Detta kan göra att dåliga bakterier, som är resistenta mot antibiotika, i stället kan flytta in. Skippa hårda tvålar som torkar ut huden och satsa istället på milda tvålar med tillsatta oljor och mjuka rengöringsmedel. Ett extra tips för dig med känslig hud är att satsa på parfymfria tvålar.
3. Du tvättar inte din handduk tillräckligt ofta
Fuktiga handdukar är en drömplats för bakterier och mögel. En smutsig handduk kan därför orsaka bland annat klåda, fotsvamp och vårtor. Inte direkt det du var ute efter när du ville fräscha upp dig med en dusch kanske. För att undvika detta otrevliga efterspel är det därför viktigt att byta eller tvätta handduken minst en gång i veckan och att vara noga med att den hinner torka mellan användningarna. Om du är sjuk, eller under sommarmånaderna när det kan bli ganska varmt i badrummet, är detta ännu viktigare.
4. Du duschar för varmt – och för länge
En lång och varm dusch kan kännas bra, speciellt på vintern. Men visste du att varmt vatten också tar bort hudens naturliga oljor och lämnar din hud torr och kliande? Vill du inte överge den varma duschen kan du istället skydda din hud genom att korta ner på duschtiden. Detta är särskilt viktigt om du har en hudsjukdom som eksem eller psoriasis.
5. Du tvättar håret för ofta
Såvida du inte har en väldigt fet hårbotten behöver du troligtvis inte tvätta håret dagligen. Om du har lockigt, grovt eller kemiskt behandlat hår, minska antalet dagar du tvättar håret för att förhindra att det blir för torrt. Försök istället gå längre mellan tvättarna och se hur det känns. Detta gäller även om du tränar eller svettas varje dag. När du blir äldre behöver du heller inte schamponera lika ofta eftersom hårbotten producerar mindre olja.Vill du ha mer tips på hur du boostar din hårhälsa kan du kan läsa frisören Rickard Påågs bästa tips här.
6. Du rengör inte ditt duschmunstycke
Ditt duschmunstycke är ett idealiskt hem för bakterier som älskar att växa i sina små, fuktiga och mörka hål. När vattnet rinner kan bakterierna tränga in i luften du andas. Ett tips är att ta bort och rengöra duschhuvudet i kokande vatten för att döda bakterierna. Det kan också hjälpa att köra varmt vatten i en minut innan du går in i duschen.
7. Du återfuktar inte huden tillräckligt
Att smörja in sig med lotion, bodybutter eller en fuktighetskräm är ett utmärkt sätt att fånga in fukten i huden. Den bästa tiden att ta på den är direkt efter att du har duschat klart. Vänta bara några minuter efter du har torkat och gå sedan loss med en kräm som återfuktar. Här finns några tips på finfina fuktsmockor för torr hud.
8. Du tvålar in hela kroppen
Inte alla delar av kroppen behöver tvål för att bli rena. Begränsa tvål till armhålorna, ljumsken, fötterna, händerna och ansiktet, och kör med varmt vatten på resten av kroppen. Detta hjälper till att förhindra att din hud blir torr. Att också använda tvål i din vagina kan irritera och störa balansen mellan naturliga bakterier, vilket kan leda till bakteriell vaginos.
9. Du tar inte bort plåster när du duschar
Det finns inget behov av att hålla ett mindre sår torrt eller täcka över dem när du duschar. Om du har ett mindre sår är det bäst att ta bort plåstret och rengöra det varje dag med tvål och varmt vatten. Och duschen är ett bra ställe att göra det på! Glöm bara inte på att sätta på ett nytt och fräscht plåster när du duschat klart.
10. Du tvättar inte duschdraperiet
Precis som många andra ställen i badrummet trivs bakterier också i duschdraperiet. För de flesta är ett smutsigt duschdraperi bara lite ofräscht, men om ditt immunsystem äventyras kan det vara faktiskt vara ett ganska stort problem. Rengör eller byt duschridån regelbundet för att vara på säkra sidan.
Källa: WebMD Foto: TT
Läs mer:
5 vanliga misstag vi gör när vi använder torrschampo
3 vanliga träningsmissar som kan ge nackvärk (undvik dem så här)