Varannan svensk slarvar med kosten – är du en av dem?
Trots att vi svenskar i mångt och mycket vet att en hälsosam och bra kost leder till mängder av hälsofördelar slarvar vi ofta med maten. Nu visar Lifes rapport Hälsobarometern 2019 att så många som varannan svensk slarvar med kosten regelbundet. Var femte så ofta som flera gånger i veckan.
Vad är då anledningen till slarvet? Resultatet visade att svenskar upplever att de lever ett stressigt liv och inte har inspirationen som krävs för att få dem att äta mer hälsosamt.
Stress en vanlig orsak
22 procent upplever att stress är en av de främsta orsakerna till den ojämna, och ofta onyttiga kosthållningen.
– Att hitta en balanserad tillvaro är inte alltid lätt, något som kan ta uttryck i bristande matvanor. Det kan handla om allt från ett högre tempo och en stressig vardag till ett större utbud av sociala aktiviteter som sätter käppar i hjulet. Vad man oftast inte tänker på är hur slarvet påverkar såväl den fysiska som den mentala balansen, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.
Men det är inte alla som äter oregelbundna och onyttiga måltider. En av tio slarvar aldrig med kosten. Det går att se ett samband mellan kostvanor och ålder, var tredje över 65 år menar att avsaknad av inspiration är den främsta anledningen till slarv med kosten. Medan endast två på tio av personerna mellan 18–30 år uppgav att bristande inspiration är orsaken till den dåliga kosten.
För de yngre sticker stress ut som den främsta anledningen till en obalanserad kost, samtidigt som endast två procent av personerna över 65 år menar att stress orsakar slarv.
3 tips på hur du slipper slarv
- Gör en veckomatsedel. Att planera för veckans middagar gör inte bara att du slipper lägga tid i mataffären, det minskar även risken för att du köper någonting onyttigt påväg hem från jobbet. Varje vecka skapar vi på MåBra en veckomatsedel för att förenkla för er läsare. Du hittar veckans meny här.
- Avsätt tid för lunch. Vi är medvetna om att alla inte har möjlighet att få en rejäl lunchrast under arbetsdagen, men om du har möjlighet att styra din tid så tjänar du mycket på att prioritera lunchrasten. Se inte lunchen som en resväg från ett möte till ett annat, då är risken stor att du köper något på språng och slarvar med maten.
- Sov ordentligt. Låter det som ett konstigt kost-tips? Faktum är att forskning visar att människor som inte sover tillräckligt blir extra känsliga för doften av mat, vilket kan förklara att det lätt blir för mycket av det goda när man är trött. Skräpmat innehåller även snabb energi, vilket gör att vi har en tendens att stoppa i oss exempelvis sötsaker för att bli pigga.
Undersökning är genomförd av IPSOS Norm på̊ uppdrag av Life. 2 704 svenskar mellan 18-100 år har deltagit i undersökningen under 2019.
Foto: TT Källa: Life
…
Läs mer:
2-minuterstricket som stoppar suget efter skräpmat