Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

08 jun, 2020
Har du försökt gå ner i vikt genom att äta bra och nyttigt – utan att det visar sig på vågen? Här är tio saker att tänka på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vill du gå ner i vikt, äter bra och tränar regelbundet men känner att det inte händer något på vågen? Då kan det först och främst vara en bra idé att inte stirra sig blind på vikten. Ofta formas kroppen om och det händer andra saker som inte vågen visar.

Men livsstil och andra faktorer kan också spela in. Att få tillräckligt mycket återhämtning är till exempel en viktig nyckel att ta hänsyn till. På det stora hela handlar det om att hitta balans på flera olika områden i livet – mat, träning, stress, sömn …

10 anledningar till att du inte går ner i vikt

Här listar vi några faktorer som kan påverka att du inte går ner i vikt, trots att du äter nyttigt.

1 Du får för lite återhämtning

Om vi stressar för mycket, utan att återhämta oss ordentligt så påverkas våra kroppar på flera sätt. Bland annat får vi kortisol-påslag av stress, och kortisol är ett hormon som hjälper kroppen att lagra fett.

Om vi känner oss stressade är det också lättare att fatta sämre beslut, vi tänker kanske inte igenom vad vi stoppar i oss till exempel. Det kan också vara svårare att lyssna på kroppen när den talar om för oss att den är mätt, och då är risken att vi äter mer än vad vi egentligen behöver.

Annons

Kanske har du också hoppat över måltider för att sedan ”äta igen” det vid senare tillfällen. Det kan göra att vår förbränning inte riktigt hänger med. För att komma tillrätta med det här kan du behöva planera in både återhämtning och tider för att äta i kalendern.

2 Du får i dig mer kalorier än du tror

Du vet det säkert redan – att vi för att gå ner i vikt behöver göra av med mer energi än vi stoppar i oss. Men det är lätt hänt att vi tänker att vi äter nyttigt och väljer bra mat men ändå får i oss mer energi än vi gör av med. Kanske stoppar vi oss något i farten medan vi lagar mat eller gör något annat, som vi inte tänker på.

Det kan också handla om att vi äter för mycket av det ”nyttiga”. Ett exempel är nötter som det lätt slinker ner en näve av utav bara farten – de är riktigt energirika. Dolt socker är en annan sådan fälla, livsmedel vi tror är hälsosamma kan innehålla mer än vad du tror. Små saker här och där gör också skillnad i långa loppet, stäm av innehållsförteckningar och var medveten om alla tillfällen du stoppar i dig något.

Annons

Att äta mer när vi börjar träna hårdare är inte heller ovanligt. Kanske slinker det ner något onyttigt för att man tänker att man ändå har rört på sig, eller så blir du vrålhungrig av att träna och kan inte stoppa dig själv när du kommer hem och öppnar kylen. Här blir det extra viktigt att verkligen planera sina måltider för att hålla sig lagom mätt även vid tuffa träningspass. Kanske kan ett bra mellanmål hjälpa.

För att stämma av vad du verkligen får i dig kan det vara bra att föra matdagbok under en period, där du skriver ner ALLT du äter varje dag och sedan stämmer av hur det egentligen ligger till.

3 Du är för stillasittande

Även om du tränar då och då kan det vara värt att se över hur mycket vardagsmotion du egentligen får till. Att ta rörelsepauser, välja trappor istället för hiss, promenera på lunchen eller röja i trädgården kan hjälpa dig att hålla igång mer regelbundet och ge en extra skjuts.

Annons

4 Du äter för lite, eller obalanserat

Vi är alla olika och vår ämnesomsättning ser olika ut, så det kan ta tid att hitta en bra matbalans för dig. Men vill man gå ner i vikt bör man tänka på att äta tillräckligt med protein, så du inte tappar muskler, det ger också bra mättnadskänsla. En annan sak man bör få i sig tillräckligt av är bra, nödvändiga fetter. Fetter som finns i avokado, nötter, fisk, olivolja … Fett är också bra för att vi ska hålla oss mätta längre.

Att äta för lite av det vi behöver kan inte bara göra oss trötta, det kan också sakta ner matsmältningen och göra att vi inte kan bygga muskler som vi ju vill ha. Det är också individuellt hur mycket kolhydrater vi mår bra av att äta. Prova dig fram och se vad som passar just dig. Kom ihåg att äta fullkorn och välj naturliga råvaror så långt det går, alltså undvik processad mat om du kan.

5 Du sätter orealistiska mål

Hållbar viktminskning tar tid. Det handlar om att jobba in nya vanor som vi ska kunna leva med länge. Målet är ju att leva sunt och ha balans i livet, alltid. Att hoppa på dieter som inte ger tillräckligt med energi och tänka att man ska träna hårt varje dag motverkar det.

Annons

Kanske håller det en vecka, men förr eller senare kommer du att lessna och då lätt falla in i gamla vanor igen. Låt det ta tid och hitta ett sätt att leva sunt – resten av livet. Små steg, med någon liten förändring i taget, är nyckeln till framgång.

6 Du sover för dåligt

Att sova för lite, eller att få för lite sömn med bra kvalitet, gör oss inte bara trötta och då ofta sugna på fett och/eller snabba kolhydrater för att snabbt pigga upp oss. Det påverkar också vår aptit och mättnadskänslor. Det är också lättare att känna sig låg med för lite sömn i kroppen, och det kan också leda till sug. Ett första steg för att kunna gå ner i vikt kan alltså vara att se till att få den sömn som du faktiskt behöver.

7 Du räknar inte in vad du dricker

Kanske har du stenkoll på vad du äter, men glömmer bort att många kalorier kan slinka ner i det vi dricker också. Många kaffe latte på en dag ger också extra energi, liksom juicer, smoothies och energidrycker. För att inte tala om alkohol som ger många kalorier per glas. Kom ihåg att även räkna in drycker i ditt energiintag. Och som alltid – drick ordentligt med vatten.

Annons

8 Dina hormoner är inte i balans

Hormoner kan i allra högsta grad påverka vår vikt. Har man rubbningar, som till exempel brist på sköldkörtelhormon, kan det leda till att ämnesomsättningen blir lägre. Menscykeln är också en faktor att ta hänsyn till när det gäller vikt. Klimakteriet kan också påverka. Och när vi blir äldre sjunker förbränningen då östrogennivåerna minskar. Om det är obalanser som ligger bakom kan vara svårt att reda ut själv, om du har kämpat länge utan resultat kan det vara värt att kolla upp.

9 Du går ut för hårt med träningen

Självklart är det bra att röra på sig, men om du tränar hårt skapar det stress på kroppen, som också behöver återhämtning för att skapa balans. Precis som om vi stressar för mycket i övrigt kan det påverka fettinlagringen och göra det svårare att bli av med vikt. Gå ut lagom och återhämta dig gärna genom lugnare promenader eller andra återhämtningspass.

Annons

10 Du räknar inte med ändrade toavanor

Har du dragit ner på matintaget så är det naturligt att du inte kommer att gå på toaletten lika ofta. Det kan också vara en faktor att ta hänsyn till när det gäller viktminskning. Att väga sig varje dag är därför sällan en bra idé, väg dig mer sällan. Eller ännu hellre – hitta andra sätt att mäta dina framgångar. Är du piggare? Mår du bättre? Har du mer energi?

Foto: TT

LÄS MER:

8 sätt att optimera träningen för att gå ner i vikt

Experten svarar: Hur många kalorier ska jag äta för att gå ner i vikt?

Experternas bästa tips för dig som vill gå ner i vikt

Annons