Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Varför ska man dricka mycket vatten när man är sjuk?

11 feb, 2017
Vi får ofta rådet att dricka mer vatten när vi är sjuka. Men ska vi verkligen dricka mer när man är sjuk? Och vad gör det isåfall för skillnad?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har nog alla varit med om att vi åkt på en förkylning eller magsjuka och sedan fått rådet ''Glöm inte av att dricka för mycket vatten!''. Men hjälper det verkligen? MåBra reder ut fenomenet.

Ska man dricka mer vatten när man är sjuk?

Visst förlorar vi vätska när vi är febriga, svettiga och snoriga. Och visst kan det vara bra att dricka vatten när man har urinvägsinfektion eller diarré då man förlorar mycket vatten. Det kan därför kännas logiskt att följa rådet och dricka mer än vanligt. Men faktum är att det inte finns några klara bevis för att det skulle vara bra att dricka mycket vatten när man är förkyld. Tvärtom.

Man kan faktiskt överdosera vatten och bli vattenförgiftad, vilket nyligen drabbade en brittisk kvinna med urinvägsinfektion. Hon hade fått rådet att dricka motsvarande en liter i timmen. Även en kvinna med magbesvär drack stora mängder vatten och blev förgiftad.

Med anledning av de två fallen gick forskare igenom det vetenskapliga läget på området – och man fann inget som tydde på att man blir frisk fortare om man dricker mer vatten när man har en infektion i kroppen. Det finns alltså ingen grund för rådet att dricka mer vatten när man är sjuk, konstaterar de.

Dricka vatten när man är sjuk - här är rekommendationerna

När sjukdomen inträffar sig är det givetvis bra att hålla sig återfuktad. Vatten hjälper till att hålla luftvägar och slemhinnor återfuktade. Men för de flesta räcker det att dricka när man är törstig. Möjligen kan äldre människor behöva tänka lite extra på att få i sig vatten.

''De allmänna rekommendationerna är att dricka omkring 2 liter som kvinna och 2.5 liter som man'', säger Livsmedelsverket.

4 sätt att hantera vabruari - så gör duBrand logo
4 sätt att hantera vabruari - så gör du

Annons