Vårtrött? Det här kan du göra för att lindra
Ljusa morgnar, längre dagar och sol! Precis som vi vill ha det. Eller!? Många påverkas nämligen negativt av det efterlängtade vårljuset. Man blir trött, mosig och en del får koncentrationssvårigheter och ökat sug på kolhydrater. Omkring 15 procent av den svenska befolkningen sägs vara drabbade av vårtrötthet. Det har tidigare kallats vårdepression eller årstidsbunden depression, men termen används inte längre då man medicinskt inte kan påvisa skillnaderna mellan det och vanlig depression.
Vårtrött? Det kan bero på det här
Varför man blir vårtrött är forskare och läkare inte riktigt överens om men tror att det handlar om dagslängden och hur snabbt den förlängs. Kroppen och dess hormonbalans hänger helt enkelt inte med i den snabba övergången mellan mörker och ljus.
– Normalt sett blir man piggare och gladare av ljus. Men här är det någonting annat som händer och vår biologiska klocka som ska vara anpassad för att klara förändringen, hänger inte med, förklarar Torbjörn Åkerstedt, seniorprofessor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i en tidigare artikel i Wellness.
Både känslan och de bakomliggande mekanismerna påminner om det som händer vid jetlag och kan också innebära att sömnen påverkas negativt, vilket i sin tur leder till trötthet.
– Vi har olika känslighet för ljus och det är uppenbart att visa är mer känsliga än andra, menar professorn.
Så kan du lindra vårtrötthet
Är man en av de tusentals svenskar som varje år drabbas så kan man trösta sig med att det finns saker att ta till för att minska besvären. Här är fem tips framtagna av psykologen Hanna Rohani.
- Försök att få så mycket naturligt dagsljus som möjligt, även om det är molnigt ute.
- Sitt nära fönster när du arbetar inomhus.
- Motionera lite varje dag – helst utomhus för att få dagsljus.
- Ät näringsrik kost, regelbundna måltider och var försiktig med alkohol, framförallt under årets mörkare perioder.
- Försök att hålla fasta tider för när du lägger dig och kliver upp om mornarna. Då kan kroppen bättre förutse när den ska producera relevanta hormoner.
Foto: TT