Dricker jag tillräckligt? Vanliga frågor och svar om vätskeintag
Varje sommar vaknar diskussionen till liv igen – hur mycket vatten ska vi egentligen dricka? Ska man dricka mer i värme? Eller dricker vi rent av för mycket? Trenden med att gå runt med en vattenflaska i handen hela dagarna har ju trots allt varit stor i många år. Och hur är det nu – kan man tillgodoräkna sig vätskan i maten i sitt totala vätskeintag? Vi bad en läkare reda ut det här en gång för alla.
– Grundbehovet brukar beräknas till 30 ml/kg. Det motsvarar till exempel 2,1 liter/dygn för en person på 70 kilo. Det täcker förluster genom andning, hud, urin och tarm, säger Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin.
Så mycket ska en kvinna dricka om dagen
Hon förklarar att för en kvinna så blir det ofta lagom att dricka 1,5 till 2 liter vätska per dygn.
– Kroppen är flexibel så intaget behöver inte vara exakt, 1–2 glas till måltider och lite däremellan är en bra start. Till det kommer vätskan i maten. Det motsvarar cirka en femtedel av det vi får i oss men brukar inte räknas in i drycken.
Ser man högre siffror, rekommendationer på 3–4 liter per dag så menar Christina Lundell att vätskan från maten ingår, eller att man vänder sig till träningsaktiva. Men vädret spelar också in.
Frukt & grönt med mycket vatten
- Gurka
- Spenat
- Melon
- Jordgubbar
- Grapefrukt
- Romansallad
- Ananas
- Broccoli
- Blomkål
”Är det varmt brukar man råda till försiktighet med kaffe, alkohol och söta drycker”
Att tänka på när det är varmt ute
– Vid värme och träning behöver du dricka extra. En flaska till ett måttligt träningspass upp till ett par liter extra en riktigt het dag.
Heta sommardagar kan man tänka lite extra på vad man stoppar i sig.
– Är det varmt brukar man råda till försiktighet med kaffe, alkohol och söta drycker, men samtidigt är det bättre att dricka det som går ner. Soppa, sallad och vattenmelon är bra matval i hettan. Svettas du mycket kan du behöva fylla på med extra salt, en resorb eller några chips.
Dricker vi för lite så kan det kännas i kroppen på olika sätt. Vi kan få huvudvärk, muntorrhet, känna av trötthet, yrsel, få hjärtklappning eller förstoppning.
– Dricker du snålt koncentrerar njurarna urinet. Är kisset mörkt och du kissar sällan behöver du dricka mer. Ljusgult till halmgult är en normal färg.
De allra flesta av oss får i sig den mängd vätska vi behöver. Christina Lundell berättar att hon ibland träffar personer som dricker överdrivet, men att det är vanligare att man dricker i underkant.
Druckit för lite, eller druckit för mycket?
Vätskebrist kan ge olika typer av symtom, till exempel:
- Huvudvärk
- Svårt att fokusera
- Trötthet
- Yrsel
- Uttorkade slemhinnor
- Irritation
- Nedsatt aptit
- Du producerar inte lika mycket urin som du brukar
Utöver vätska behöver vi också få i oss salt och eventuellt druvsocker (glukos). Blir du kraftigt uttorkad kan du få snabb puls, bli förvirrad och till slut förlora medvetandet.
Dricker man för mycket under för kort tid kan det leda till vattenförgiftning, som följd av rubbad vätske- och saltbalans. Symtom för det är huvudvärk, illamående, förvirring, muskelsvaghet och muskelkramper.
Källor: Livsmedelsverket, 1177
– Vad gäller unga kvinnor som dricker för mycket/lite så söker de ofta för att de kissar för ofta/sällan och/eller är förstoppade. En del äldre män kan dricka för mycket öl (även lättöl) och bli trötta och hängiga för att de har för lite salter i kroppen. Äldre som dricker mer än de tål kan få svullna ben.
Vissa behöver vara extra noga med mängden man dricker.
– Har du till exempel högt blodtryck eller hjärtsvikt kan för mycket vätska göra dig dålig. Äldre är också känsliga för vätskebrist. De består av en lägre andel vatten än unga och har snävare marginaler för temperatur och cirkulation. De behöver därför också ta till andra verktyg för svalka – som att sitta i skuggan där det fläktar, vädra ut på natten, och så vidare.
Foto: TT