Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Vi äter för mycket salt – därför är det farligt

13 mar, 2019
Salt är livsviktet – men farligt i för stor mängd.
Vi svenskar äter alldeles för mycket salt – och det kan leda till fler problem än högt blodtryck (som om inte det vore nog!). Här är en lista som kanske får dig att ta en extra titt på innehållsförteckningen nästa gång du handlar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi svenskar får i oss i genomsnitt dubbelt så mycket salt som vad som rekommenderas (11 gram per dag istället för max 5-6 gram) – och det är kanske inte så konstigt. Vi har ju en tradition av att använda mycket salt i maten, bland annat som ett sätt att konservera mat innan vi hade kylar och frysar.

Men det är inte bra för oss ur ett hälsoperspektiv. Det finns beräkningar som visar att omkring 1700 liv i Sverige skulle kunna räddas om vi bara lyckades dra ner på saltet.

De flesta av oss tror att vi får i oss en normal mängd salt, kanske bara lite, liiite över gränsen. Men det är inte det salt vi själv använder när vi lagar mat eller saltar på middagen som är den stora boven.

Det är det dolda saltet som utgör den största mängden av vårt intag. Den som vi inte tänker på finns i ost, bröd och skinka – eller i de hel- och halvfabrikat vi handlar. Soppor, gratänger, pizzor – de kan vara riktiga saltfällor.

Annons

– Vi uppmanar konsumenterna att vända på förpackningen, syna saltet i näringsdeklarationen och jämföra. Och att sedan välja en vara med mindre salt. Eller titta efter Nyckelhålssymbolen som sitter på mat med mindre salt, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Varför är mycket salt farligt?

  • För mycket salt kan leda till höjt blodtryck – en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom idag. Omkring 50 000 svenskar drabbas varje år av hjärtinfarkter eller stroke. I Sverige har en fjärdedel av den vuxna befolkningen högt blodtryck, och över hälften av personerna över 65 år.
  • Stora mängder salt kan också orsaka skador på njurarna, kroppens reningsverk, som måste jobba hårt för att bli av med saltet.
  • Det finns studier som visar samband mellan stort saltintag och migränanfall.
  • Salt hjälper också kroppen att binda vätska, och i stora mängder stannar också mer vätska i kroppen, vilket kan orsaka ödem – en svullnad som orsakas av av vätskeansamling i vävnaderna. Även personer med normalt saltintag kan ha upp till 1,3 kg extra kroppsvikt på grund av sitt saltintag.
  • Salt är beroendeframkallande. Salt kan enligt forskning skapa samma beroende som cigaretter. Ett forskarteam från USA kunde se att längtan efter salt mat aktiverade samma hjärnfunktioner som nikotinbehov.
  • World Cancer Research Fund (WCRF) bedömer att det finns starka bevis för att risken för magsäckscancer ökar för den som äter mycket salta livsmedel.
  • För mycket salt kan irritera magen. Bland annat misstänker man att salt gynnar tillväxten av magsårsbakterien helicobacter pylori.

Vi behöver äta salt

Samtidigt behöver vi en viss mängd salt för att må bra. 1,5 gram per dag är Livsmedelsverkets rekommendation, men att få i sig för lite salt är väldigt ovanligt eftersom det finns i mycket av maten vi äter. Störst risk att drabbas är om du har en långvarig magsjuka eller svettas väldigt mycket.

Salt reglerar bland annat ämnesomsättningen i kroppen, och i måttliga mängder hjälper det oss hålla ett normalt blodtryck. Salt reglerar också kroppens syra-basbalans.

Källor: Livsmedelsverket, Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition/ICA Foto: TT

Läs mer:

Salt – sant och falskt om salt och hälsa

Hur mycket salt ska man äta?

Agnes Wold: Småbarn behöver MER salt – inte mindre

Annons