Vikingasjukan: Det här är Dupuytrens kontraktur
Vikingasjukan – eller Dupuytrens kontraktur som det egentligen heter – har blivit känd för den stora massan i samband med rättegången mot den tidigare centerpartistiske ministern Eskil Erlandsson. Han anklagas för sexuellt ofredande och sägs ha tagit tre olika kvinnor på låren. Själv menar han att han lider av vikingasjukan, som innebär att han måste röra på fingrarna för att räta ut dem. Men vad är egentligen vikingasjukan? Vi reder ut!
Kallas också krokiga fingrar-sjukan
Sjukdomen drabbar bindehinnan (fascian) i handflatan och fingrarna. Vikingasjukan är ärftlig och gör att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut. Oftast drabbas män men även kvinnor kan få sjukdomen, oftast då först i 60-årsåldern. Män drabbas något tidigare. Första symtomet brukar vara en hård knöl i handflatan. Efter en tid bildas en hård sträng under huden. Man har sällan smärtor vid sjukdomen men man kan ha ömma punkter i handflatorna. I ett senare skede är fingrarna nästintill omöjliga att räta ut helt. Män med vikingasjukan kan också drabbas av sned penis.
Riskfaktorer för att drabbas:
- Sjukdomen har en stark ärftlighet men man vet inte vad den orsakas av.
- Man vet också att rökning är en stor riskfaktor.
- Alkohol.
- Diabetes.
- Skador och nötning.
Så behandlas det:
Det finns tre sätt att behandla vikingasjukan:
Nålfasciotomi
Handen lokalbedövas och man behandlar den hårda bindvävssträng som låser fingret i ett böjt läge med en steril kanyl. Man punkterar strängen med kanylspetsen och samtidigt sträcker man ut det böjda fingret. Då försvagas strängen och man kan sträcka ut fingret igen.
Operation
Den sjukliga bindväven tas bort med en operation. Nackdelar med operation är att det tar runt en månad innan man hämtat sig och det är också vanligare med biverkningar.
Injektionsbehandling
Det finns ett biologiskt läkemedel som försvagar de bindvävssträngar som orsakar de böjda fingret eller fingrarna. Efter något dygn kan fingret rätas ut igen.
Foto: TT
…
Läs mer:
3 råvaror som kan ge dig smärta i lederna
Raynauds fenomen? Så värmer du bäst ”likfingrarna”
Fascia fitness – träningen alla talar om