Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Guide: Viktigast att veta om munskydd mot corona

19 aug, 2020
coronaviruset, kvinna med munskydd
Frågorna kring munskydd mot coronaviruset är många och här i Sverige har diskussionen kring om man ska införa tvång på munskydd på allmänna platser varit het. Här är svaren på några viktiga och vanliga frågor, utifrån det vi vet hittills.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ha munskydd eller inte ha munskydd… det är just nu en omdiskuterad fråga. Världhälsoorganisationen, WHO, rekommenderar det och många länder har valt att införa tvång på att bära munskydd på offentliga platser eller i kollektivtrafiken.

Olika typer av munskydd

Det finns olika typer av munskydd, i vården är det självklart att använda medicinska masker. WHO rekommenderar även att vissa grupper, till exempel riskgrupper, använder sig av medicinska masker.

Det finns också andningsskydd, så kallade FFP-masker med ventil och filter som filtrerar luften man andas in och till viss del skyddar andra då det fångar upp droppar från hostningar och nysningar.

Men de mer generella munskydden, tygmasker, som allmänheten använder i olika länder är främst de som diskuteras. Här är svaren på några viktiga och vanliga frågor, utifrån vad vi vet hittills.

Skyddar munskydd mot covid-19 och corona?

Munskydden har varit omdiskuterade här i Sverige eftersom Folkhälsomyndigheten hittills inte valt att införa något tvång på att de används. Vilket man idag har gjort i många andra länder.

Annons

Men det finns studier som visar på att munskydd kan vara effektivt – inte minst när det gäller att minska risken för att smitta andra.

En stor studie, en genomgång av forskning som gjorts, på munskydds effekt visade att de kunde minska risken för smitta med 67 procent. Helt säkert är det alltså inte, man kom också fram till att viruspartiklar i viss omfattning kan tränga igenom även de bästa skydden.

Här i Sverige har forskare vid Karolinska Institutet också kommit fram till att munskydd kan skydda och minska virusspridningen. Förutsatt att det är rätt typer av material på munskyddet och utformat på vissa sätt.

Hur använder jag munskyddet rätt?

WHO har gjort en steg för steg-guide när det gäller hur man ska hantera sitt munskydd. Här är deras rekommendationer:

  1. Tvätta händerna.
  2. Se över masken så den inte är skadad eller smutsig.
  3. Ta på masken med hjälp av öglorna, och justera den så du har mellanrum på sidorna.
  4. Se till att du täcker mun, näsa och haka.
  5. Undvik att röra vid masken.
  6. Tvätta händerna innan du tar av masken.
  7. Ta av masken med hjälp av öglorna på sidorna.
  8. Dra masken bort från ansiktet, ifrån dig.
  9. Ska du använda masken igen så lägg den i en ren plastpåse som går att försluta.
  10. Ta alltid bara i öglorna på sidan när du tar i masken.
  11. Tvätta masken i tvål och varmt vatten minst en gång om dagen.
  12. Tvätta händerna efter att du tagit av den.

Det här ska du inte göra:

  • Använda en mask som ser skadad ut.
  • Använda en mask som sitter för löst.
  • Ha masken under näsan, så näsan är fri.
  • Ta av masken om det är andra personer närmre än en meter ifrån dig.
  • Använda en mask som du har svårt att andas igenom.
  • Använda en smutsig eller blöt mask.
  • Dela mask med någon annan.

När och var ska jag använda munskydd?

Sverige har ännu inga regler om att munskydd ska användas men WHO rekommenderar att allmänheten använder munskydd där smittorisken är stor och avståndsrekommendationerna inte går att följa.

Annons

Exempel på sådana ytor är på offentliga transportmedel och i affärer. I vissa länder ska man bära munskydd utomhus generellt, utom när man sitter ner på restauranger och ska äta.

Ska man flyga är det numera i regel krav från flygbolagen på att använda munskydd. Det kan vara olika regler på olika bolag men maskerna behöver oftast inte vara avancerade, men den ska täcka näsa och mun. Hemmagjorda masker godtas inte.

Finns det risker med att använda munskydd?

Något som bland annat Folkhälsomyndigheten ofta påpekat är att munskydd kan ge oss en falsk känsla av säkerhet, som gör att man inte blir lika noggrann med att hålla avstånd och tvätta händerna.

Det kan eventuellt öka risken för smitta om man tar på munskyddet och sedan rör sitt ansikte eller gnuggar sig i ögonen. Och om det inte byts tillräckligt ofta kan en miljö där bakterier gärna gror bildas.

Andra nackdelar kan, enligt WHO, är att det kan vara obekvämt, svårare att andas, ge huvudvärk, svårare att kommunicera och eventuellt ge irriterad hud.

Annons

Ett annat problem som WHO tar upp är att om man inte slänger sina munskydd på ett korrekt sätt och de skräpar ner allmänna platser så blir det en smittorisk.

Varför rekommenderas inte munskydd i Sverige?

Folkhälsomyndigheten menar att vetenskapen kring hur effektivt ett munskydd är mot smittspridning är svag i dagsläget. De väljer att inte rekommendera bred användning av munskydd då man inte vet hur det påverkar smittspridningen.

Däremot tror även de att munskydd kan vara bra i vissa situationer och håller på att se över om det kan vara bra att införa rekommendationer om munskydd till exempel i kollektivtrafiken.

FHM menar att det finns risk för att munskydden ger falsk trygghet som bland annat leder till att man ger sig ut även om man har symtom eller inte håller avstånd och tar upp risken med att smittan kan spridas om man inte hanterar munskydden korrekt.

”Om man väljer att använda munskydd är det viktigt att använda rätt sorts munskydd och att användningen sker på rätt sätt. Samtidigt är det viktigt att man följer övriga rekommendationer för att hindra smittspridning av covid-19”, skriver de på sin hemsida.

Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten Foto: TT

LÄS MER:

Anders Tegnell: Munskydden kommer inte rädda oss

Ny svensk forskning: Munskydd i tyg skyddar mot corona

Därför ska du INTE sätta munskydd på små barn

Annons