Vilka blir sjukast av influensan – män eller kvinnor?
Vi är inne i influensatider och runt hörnet stundar vabruari. Enligt Folkhälsomyndigheten har vi fortfarande årets topp framför oss i februari eller mars, och hittills har vi haft en mild säsong tack vare många lediga dagar och kanske även tack vare den milda vintern. Men nu har vi återvänt till kontor och förskolor, och virusspridningen kan ta fart på nytt.
En fråga som ofta dyker upp den här tiden på året är den kring ”man flu” eller ”man cold”– mansinfluensan. För en vanlig sägen är just att män blir sjukare än kvinnor av förkylningar och influensan – eller åtminstone tycker mer synd om sig själva. Men hur mycket sanning finns det i detta?
Vem blir sjukast?
Så klart har forskarna snappat upp ämnet, och det har gjorts flera olika studier för att se vilka skillnader det är mellan könen när vi drabbas av influensavirus eller en allvarlig förkylning.
Bland annat en studie från Stanfords universitet som dök upp 2016. Den visar att det faktiskt kan finnas sanning i påståendet om ”man flu”, i alla fall för vissa män. Enligt studien har nämligen män med mycket testosteron i kroppen ett sämre immunförsvar jämfört med kvinnor och män med mindre testosteron.
Det kunde man se genom att ge både män och kvinnor influensavaccin, och sedan mäta hur många antikroppar de bildade i kroppen. Man såg då att män med höga testosteronnivåer bildade färre antikroppar och därför hade ett sämre skydd mot influensan.
Samtidigt har en studie från John Hopkins University visat att kvinnor får ett extra skydd tack vare hormonet östrogen, som gör att tillväxten av viruset i näsans celler minskar, vilket hjälper till att skydda hela kroppen från att insjukna. Det skulle också innebära att kvinnor som använder vissa typer av preventivmedel med hormoner och kvinnor i klimakteriet som tar hormontillskott kan ha extra skydd under influensatider.
Kvinnor mådde sämre
Men en annan undersökning från Uniformed Services University of the Health Sciences visar att kvinnor mår sämre när de väl blir sjuka. 777 män och kvinnor följdes mellan åren 2009 till 2014, och förutom att få näsorna topsade för att testa vilken sjukdom de hade, fick de i uppdrag att föra dagbok om sina symptom och även ranka hur svåra symptomen upplevdes, på en skala 0-3.
Man kunde då se att kvinnorna i högre utsträckning rapporterade om svåra problem med huvudvärk, minskad aptit och ont i öronen än män redan när de sökte vård. Även trötthet och muskelvärk var överrepresenterade problem hos kvinnorna.
Eftersom resultaten var självrapporterade kunde man inte säga något om ifall symptomen verkligen vad värre hos kvinnorna, men tydligt var att könen antingen upplevde dem olika eller rapporterade dem olika av någon anledning.
Östrogen påverkar influensa
Att kvinnor tycks ha ett extra skydd från influensan på grund av sitt östrogen har även andra studier bekräftat, men en studie från 2019 vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health visar också att det skyddet försvinner när de hormonnivåerna sjunker, alltså när vi kommer i klimakteriet.
Slutsats? Det är svårt att dra en slutsats av den forskning som finns idag. Män tycks ha lättare att drabbas av influensavirus, men det behöver inte betyda att de blir sjukare än kvinnor. Istället finns tecken på att kvinnor får värre influensasymptom när de väl drabbas.
Tills vi har fått mer kött på benen i frågan: Ta hand om varandra! Och sök vård om hur har hög feber i mer än fyra dygn, hög feber som går ner och sedan upp igen, eller om du tillhör någon riskgrupp och upplever influensasymptom.
Källa: Science Daily, 1177, Live Science, Telegraph Foto: TT
…
Läs mer:
Nu är influensan här igen – här är allt du behöver veta
Så länge smittar influensan – här är expertsvaret