Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Nu börjar apoteken sälja antikroppstester till privatpersoner

28 maj, 2020
Coronabakterier i blått intill hans som håller provrör med blod
Nu börjar flera svenska apotek, bland annat Kronans Apotek och Apotek Hjärtat, sälja antikroppstester via nätet och i butik. Så här tycker Anders Tegnell om det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Apotea och Werlabs började från och med måndagen den 1 juni att erbjuda en ny form av antikroppstest för corona till privatpersoner. Man får en remiss för provtagning inom fem minuter, därefter tas ett blodprov och man får sedan provsvar efter två till fyra dagar.

Även Apoteket och Doktor24 började den 30 maj erbjuda tester. Dessa kan privatpersoner göra på Apoteket Gripen i Malmö och därefter även på Apoteket C W Scheele i Stockholm och Apoteket Nordstan i Göteborg. Bokning och uppföljning kommer göras digitalt och provtagning sker på apoteket genom ett kapillärt blodprov från fingret. Provresultat erhålls samma dag från Doktor24:s vårdpersonal.

Från och med tisdag 2 juni erbjuder Kronans Apotek i Sandviken och Valbo utanför Gävle, antikroppstester i sina butiker, meddelar man i ett pressmeddelande. Planen är att öppna teststationer i bland annat Stockholm, Falun, Kungälv, Limhamn, Kalmar och Umeå.

Annons

Apotek Hjärtat planerar att börja med antikroppstestning i slutet av vecka 23, på 21 apotek där vårdgivaren Min Doktor har kliniker. Dessa finns i Stockholm, Göteborg, Umeå, Helsingborg och Västerås.

Hur funkar Apotekets antikroppstester?

Har man antikroppar antas man ha haft covid-19 och därmed vara immun. För att testet ska vara tillförlitligt bör man ha varit symtomfri i 14 dagar efter att man fick de första symtomen. Testet hos Werlabs, som kostar 750 kronor, ska ha en tillförlitlighet på 99,6 procent.

Målet är att utföra 100 000 tester i veckan.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Apoteas vd Pär Svärdson så här om testet:

– Utifrån den kunskap man har i dag är det ett tillförlitligt test från ett välrenommerat bolag. Men som med alla tester bör man vara medveten om att det finns risker. Faran är att invaggas i en falsk trygghet. Jag tycker att man bör vara försiktig. Även om testet visar att man har antikroppar ska man nog ändå passa sig för vem man sitter nära.

Annons

Svårt med antikroppstester för privatpersoner

Statsepidemiolog Anders Tegnell välkomnar apotekens initiativ och säger att Folkhälsomyndigheten gärna tar del av resultaten, dock bara på gruppnivå.

– På befolkningsnivå fungerar detta alldeles utmärkt, det ger en miniminivå på hur många som är immuna i en befolkning. Där är de här testerna riktigt bra, säger han till Dagens Nyheter.

Men han är tveksam till att erbjuda tester till privatpersoner.

– Problemet är att vi inte riktigt vet vad testet betyder för en individ. Vi har inte den kunskapen om hur länge detta skyddar för en individ. Och under vilka omständigheter det gör det, säger han till tidningen.

Hans råd till privatpersoner som vill ta ett antikroppstest är att vänta:

– Man får faktiskt ta och avvakta, för kunskapsläget är inte klart än, säger Anders Tegnell.

Kan man vara immun om man saknar antikroppar?

Man vet dessutom fortfarande väldigt lite om hur länge man är immun mot coronaviruset. Ett annat frågetecken är vad som gäller om man har haft en väldigt mild variant av covid-19.

Annons

Petter Brodin, läkaren och forskaren i immunologi vid Karolinska Institutet, tror att man kan vara immun – trots ett negativt antikroppstest:

– Det kan vara så att man har en mild infektion och väldigt svaga mätbara antikroppar, men det betyder inte att man saknar immunitet. Man kan alltså ha viss immunitet trots att antikroppstestet är negativt, säger han till SVT Nyheterna.

Även WHO är tveksamma till de tester som riktar sig till privatpersoner. Bland annat fruktar man att  människor ska börja leva som vanligt igen efter att ha tagit tester och visat sig ha antikroppar. Man menar att det just nu inte finns något som bevisar att friskförklarade från covid-19 är skyddade mot att få det igen, eller att de inte kan smitta andra framöver.

Foto: TT

Läs mer: 

Ny studie: Så länge kan du smitta efter att du varit sjuk i corona

Experterna: Här är den stora faran med coronatesterna

Folkhälsomyndigheten: Nya grupperna som ska testas mot corona

Annons