WHO: Så använder du munskydd på rätt sätt
Efter larm om att symtomfria bärare av coronaviruset kan smitta andra har frågan om munskydd aktualiserats. Men vem behöver använda det, i så fall när och hur använder man det rätt? Eller räcker det att hålla avstånd? Här går åsikterna isär.
Fredrik Elgh är professor i virologi och klinisk virologi vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Han tycker att munskydd är en självklarhet främst för personalen på äldreboenden och inom hemtjänst – men han menar att även vanliga människor bör täcka mun och näsa när man rör sig bland folk.
Munskydd måste användas rätt för att fungera
– Detta är en droppsmitta i allra största utsträckning, då är det klart att man ska ha något för mun och näsa så att dropparna inte landar på andra, säger Fredrik Elgh till Dagens Medicin.
Men Folkhälsomyndigheten menar att munskydd inte är nödvändigt, åtminstone inte för privatpersoner. Att hålla avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus där människor samlas, och att vara noga med att tvätta händerna, är effektivare, menar man.
Flera länder har dock valt en annan väg än Sverige. USA:s smittskyddsmyndighet CDC rekommenderar alla amerikaner som rör sig bland folk att bära munskydd. Samma sak gäller i Frankrike.
Hur använder man munskydd?
En invändning från svenska experter är att munskydd kan öka risken att smittas, och smitta, om man fingrar och tar på skyddet, tar av det på fel sätt eller inte byter det tillräckligt ofta. Ska man som privatperson använda munskydd behöver man därför tänka på det här, menar världshälsoorganisationen WHO:
- Om du är frisk behöver du bara ha munskydd om du tar hand om en person som misstänks vara sjuk i covid-19.
- Ha munskydd om du hostar eller nyser.
- Munskydd är bara effektiva i kombination med noggrann handtvätt.
- Tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.
- Täck över mun och näsa och försäkra dig om att det inte finns några öppningar mellan ansiktet och masken.
- Undvik att röra vid munskyddet när du har det på dig. Om du skulle råka göra det – tvätta händerna.
- Byt ut munskyddet mot ett nytt så snart det är fuktigt.
- Återanvänd inte engångsskydd.
- När du tar av dig munskyddet: gör det bakifrån så att du inte rör vid själva masken, kasta omedelbart i en ett kärl med lock och tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten.
Foto: TT
Läs mer:
Folkhälsomyndigheten: Munskydd kan hjälpa mot coronaviruset