WHO varnar: Lång arbetsdag ökar risken att dö
Distansarbete under pandemin har för många inneburit att gränsen mellan arbete och fritid har suddats ut. Det gör att arbetstiden sannolikt har ökat samtidigt som tiden för återhämtning har minskat. Allt fler väljer också att arbeta när de egentligen är sjuka eftersom de inte riskerar att smitta kollegor på hemmakontoret.
Och allt det här kan påverka hälsan negativt – i många år efteråt, visar en studie som världshälsoorganisationen WHO har gjort med FN:s organ för arbetslivsfrågor.
Lång arbetsdag ökar risken för hjärtsjukdom
I studien såg man att en arbetsvecka på 55 timmar kan kopplas till 35 procent högre risk för stroke och 17 procent högre risk för att dö i hjärtsjukdom, jämfört med de som arbetar 35 till 40 timmar i veckan. Risken att dö kan alltså vara förhöjd i årtionden efter de långa arbetspassen, enligt WHO.
– Att arbeta 55 timmar eller mer i veckan är en allvarlig hälsofara, säger Maria Neira, ansvarig för miljö och hälsa hos WHO, till nyhetsbyrån Reuters.
Bara under 2016 dog 745 000 människor dog av stroke eller hjärtsjukdomar orsakade av långa arbetsdagar. Det är 30 procent fler än vid millennieskiftet.
Studien bygger på data från 194 länder.
Pandemin kan ha lett till ännu längre arbetsdagar
Man tror att stroke och hjärtsjukdomar kopplade till långa arbetetsdagar ligger bakom hundratusentals dödsfall per år även nu. Dessutom befarar man att de långa arbetspassen har ökat under pandemin när fler arbetar hemma – och att fler därför riskerar att dö i förtid framöver.
I tidigare studier har man också sett att långa pass av stillasittande vid ett skrivbord ökar risken att dö i förtid med 50 procent.
Källor: SvD/TT
Foto: TT