Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Madeleine Swartz: ”Jag växte upp med en drink i handen”

28 jul, 2017
AvCecilia Edström
För Madeleine Swartz var somrarna var en enda lång fest med partyn och picknickar på stranden i Falsterbo. Med tiden blev festvanorna svåra att bryta. Till sist var hon fast i beroende.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Madeleine Swartz, 57, är uppvuxen i en diplomatfamilj där alkohol alltid var en del av kulturen med middagar och bjudningar. Periodvis bodde familjen utomlands, bland annat i Tyskland, Danmark och Mexiko. Madeleine blev tidigt van vid att alkohol var en självklar del av livet.

– Man kan säga att jag är uppvuxen med en drink i handen. För mig hade alkoholen länge ett romantiskt skimmer omkring sig. Alla vi umgicks med drack, säger Madeleine.

Till en början drack hon som alla andra, men hon hade en större fixering vid alkohol. Det var viktigt med champagne och årgångsviner.

– Jag söp inte, men jämfört med mina kamrater tänkte jag mer på alkohol.

Läs också: Dricker du för mycket – få koll på dina vanor

Madeleine utbildade sig till lantbrukskonsult, gifte sig och bildade familj. Vid 29 års ålder födde hon den första dottern, Mathilde, och två år senare kom Michaela. Familjen levde ett utåtriktat och socialt liv på hästgården i Skåne med fester och middagar. Somrarna tillbringade de ofta i Falsterbo med cocktailpartyn i trädgårdarna och grillfester på stranden. Ofta tog man ett glas vin eller en drink redan vid lunch.

Annons

– Sommaren är fylld av glada tillfällen när man umgås och dricker drinkar. Alla är lediga och det är lättsamt och trevligt. Man knäpper upp och har roligt.

Att vara lite salongsberusad är mer tillåtet på sommaren. Madeleine var sällan full, men ofta berusad.

– Fanns det inget festligt att fira såg jag till att fixa middag som en bra ursäkt att få dricka.

Madeleine verkade ha det perfekta livet med framgång och ett vackert hem och två söta döttrar.

– På ytan hade vi ett härligt liv och vi hade det gott ställt. Men på insidan mådde jag dåligt och då tog jag till alkoholen.

Senare har hon förstått att hon var högkänslig och hade alkoholismen i släkten.

– Det spelar ingen roll vilken samhällsklass du kommer ifrån. Tendensen att dricka finns överallt. Visst, en snyggare fasad kan skydda dig längre. Men jag visste länge att jag hade problem.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Läs också: Kim Lantz: ”Sluta romantisera alkohol”

Varningssignalerna – som att hon kämpade med ett starkt sug efter alkohol, hade problem att kontrollera konsumtionen och svårt att sluta dricka – ignorerade hon.

Annons

– Skåpsupandet blev en del av livet. Jag drack ofta före fester och när jag kom hem. Jag visste inte hur jag skulle rå på mitt problem. Jag dämpade ångesten med mer alkohol och spelade rollen som den duktiga hustrun.

Madeleine beskriver ett destruktivt äktenskap där makarna gömde sitt drickande för varandra.

– Det fanns ingen kärlek mellan oss. Jag blev lugn och glad av alkohol och utvecklade med tiden allt större tolerans. Jag mådde jättedåligt på morgonen, men min höga disciplin räddade mig länge. Jag hade barn, hästar och hundar och en gård att sköta.

Vid 35 års ålder förstod hon att hon drack för mycket. Men hon fortsatte att dricka vin varje dag, ofta två flaskor, tills hon fyllde 40.

– Jag var alltid lite berusad och aldrig riktigt närvarande. Ändå tyckte jag att jag var en engagerad mamma.

Mot slutet körde hon berusad med barnen i bilen. Hon åkte fast för rattfylleri och fick välja på behandlingshem eller arrest. Men efter behandlingshemmet fortsatte alkoholen att vinna kampen. Tills Madeleine blev utslängd hemifrån.

Annons

– Det var det bästa min man kunde ha gjort. 40 år gammal flyttade jag hem till mina föräldrar i Stockholm. Där blev jag tvungen att ta tag i mitt liv.

Madeleine hade nått botten. Och till slut sa även kroppen ifrån.

– Jag höll på att dö. Jag var en vinkäring, svullen och högröd i ansikte och kropp. Jag hade domningar och magsmärtor och kräktes om morgnarna. Men det är omöjligt att slå sig ur missbruket om man inte kommer till någon form av vändpunkt. Jag var tvungen att nå botten för att ta mig vidare.

I dag är Madeleine nykter sedan 16 år tillbaka. Hon har en nära relation med sina döttrar. Hon valde att utbilda sig till drog- och alkoholterapeut och har skrivit boken Res dig – läk ditt medberoende, där även hennes två döttrar medverkar.

Det tog många år att komma över sorgen att inte kunna dricka alkohol.

– Jag var tvungen att acceptera att jag inte tål alkohol. Jag höll på att dö rent fysiskt och psykiskt. Jag går än i dag på AA-möten för att påminna mig om att jag inte tål alkohol.

Annons

Med den kunskap hon har i dag vet hon hur viktigt det är att man vågar tänka över sina alkoholvanor.

– Under sommaren är det lätt att hamna i riskzonen. Men när ett glas vin snabbt blir fyra och gränserna börjar suddas ut ökar risken att man kliver över sina värderingar. Om man har svårt att klara att trappa ner själv är det bästa man kan göra att söka hjälp.

Madeleine Swartz

Ålder: 57 år.

Familj: Döttrarna Mathilde, 27, och Michaela, 25.

Bor: I Stockholm.

Gör: Alkohol och drogterapeut på Nya steget. Författare till boken Res dig – läk ditt medberoende som kan beställas på www.nyasteget.se För varje såld bok går 10 kronor till Trygga barnen.

Text: Margaretha Eldh

Foto: Stefan Jerrevång

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons