Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

5 smarta sätt att spara pengar – varje dag

20 feb, 2017
AvHelena Sjögren
Att spara in på slantarna behöver de flesta av oss då och då. Här är några enkla och smarta tips på hur du bäst gör det!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Gör själv i stället för att köpa färdigt

Färdigblandade sallader och müsli är bara några exempel på riktiga pengatjuvar. För att inte tala om vattnet du bär hem när du köper en förpackning juice. Guacamolen du köper färdig till fredagstacosen innehåller knappt någon avokado alls, varför inte göra egen? Här går det att spara mycket pengar, men du får också väga in tiden det tar att göra det själv.

Recept från Allers: Caesarsallad med lax

2. Strunta i dyra rengöringsprodukter

Förutom att det ofta dyrt med rengöringsprodukter, är det också ofta stora miljöbovar. Tänk därför grönt när du ska städa. Bikarbonat tillsammans med vinäger kan lösa proppen i badrummet. Citron kan hjälpa dig att få bort dålig lukt från kylskåpet, råda bot på kalkavlagringar eller tillsammans med vinäger bli en riktig fläckdödare. Bakpulver är en annan favorit.

Ekonomen Klas Eklund varnar "få som faktiskt lyckas"

3. Planera dina måltider

Handlingslistor och förberedda veckomatsedlar låter kanske inte särskilt kul – men det kan spara dig mängder med tid och pengar. Undersökningar visar att den som handlar hungrig dessutom riskerar att köpa mer onyttigt, snabbmat och plockar med sig sådant som de inte alls tänkte handla egentligen.

Annons

Kocken Jamie Oliver tipsar dessutom om att handla med kontanter. Då är risken mindre att du handlar ”onödiga” saker eftersom du måste hålla koll på kulorna innan du kommer till kassan.

Läs också: Veckans meny – recept för veckans alla dagar

4. Håll koll på stand-by

Ditt hem är fullt av elektronik. Många av dem står ständigt på stand-by-läge. Vi är också många som låter laddsladden till mobiltelefonen ständigt sitta kvar i väggen trots att inget ligger på laddning. När Energimyndigheten gjorde mätningar i 400 svenska hushåll 2008 stod standbyelen för runt en tiondel av all hushållsel.

Rådet är därför att alltid stänga av tv-apparater, digitalboxar, datorer och liknande på strömbrytaren eftersom viloläget fortfarande drar mycket ström. En annan lösning för att hålla koll kan vara att investera i grenuttag med 2-polig brytare där du sedan kopplar in din elektronik.

Läs också: Ät nyttigt – spara både pengar och kalorier

Annons

5. Håll koll på vattenkonsumtionen

Låt inte vattnet stå på i onödan när du borstar tänderna och diska aldrig under rinnande vatten. Visste du att en tiominutersdusch om dagen kostar runt 2000 kronor varje år? Se därför till att ha snålspolande duschhandtag. Enligt Naturskyddsföreningen kan det i bästa fall halvera både konsumtion och kostnad.

Andra smart vattentips är att ställa en hink i duschen. Vattnet som hamnar där kan du exempelvis använda i trädgården.

Kom också ihåg att fyra av fem svenskar bor på en plats med ”mjukt vatten”. Det innebär att det räcker med den lägsta doseringen tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent.

Källor: Good Housekeeping, Leva och bo, Mitt kök, DN, Elskling, Naturskyddsforeningen

Läs mer från Allers: 10 säkra sätt att minska kostnaderna

 

Byt ut en sak – och spara hundratals kalorier!

Läs också: Byt ut en sak – och spara hundratals kalorier!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons