Maten som kan minska ditt sötsug – 9 livsmedel
Vi har alla olika svagheter när det kommer till mat. Det kan vara bakverk och kakor, eller chips och salta snacks – eller kanske lassar du gärna på lite extra pasta eller potatis på tallriken? En av de vanligaste lasterna är dock sånt som innehåller gott om socker.
Varför? Jo, det är inte så konstigt. Socker är nästan ren energi för kroppen, och på stenåldern var vi i stort behov av energi för att överleva. Då var mat som innehöll mycket socker det bästa man kunde få tag på – och därför belönades vi av våra hjärnor med både den goda smaken och den uppiggande verkan.
Se också – ät middag så här för att minska risken för sötsug under kvällen.
Sötsug? Smarta knep för att slippa det
Idag finns det socker vart man än tittar och trots att vi inte alls har samma problematik idag som på stenåldern så fungerar våra hjärnor fortfarande på samma sätt. Och för många av oss kan hjärnans jakt efter socker bli väldigt stark och jobbig att leva med.
Men det finns flera knep för att lura sötsuget. Förutom att hålla koll på stressnivåerna, prioritera sömnen, motionera och äta mellanmål om det behövs så finns det vissa livsmedel som är bättre än andra i jakten på ett liv utan sockersug – och definitivt bättre än godis/bullar/choklad eller vad du egentligen är sugen på!
9 livsmedel som hjälper mot sötsuget:
Citronvatten
Kanske inte vad du är sugen på när sockerbegäret gör sig påmint – men ofta är sockersuget egentligen ett täcken på törst. Något som brukar dämpa suget är också sura eller beska smaker, som citron eller grapefrukt – så varför inte smaksätta vattnet med det så slår du två flugor i en smäll?
Kanel
Kanel är inte bara gott. Kryddan kan också användas för viktkontroll tack vare sin förmåga att stabilisera blodsockret, något vi skrivit om tidigare. När blodsockret är stabilt minskar också risken för att sötsuget slår till.
Kimchi / Surkål
Fermenterade livsmedel som kimchi, surkål och kombucha kan vara till hjälp om du känner att ditt sötsug börjar bli övermäktigt. Det finns nämligen studier som visar att de goda bakterierna i dessa livsmedel kan motverka dåliga bakterier, som kan skicka signaler till hjärnan om hunger och sug.
Sötpotatis
Sötpotatis har en sötare smak än vanlig potatis vilket kan hjälpa mot sötsuget. Det innehåller också mer sockerarter, men låt inte det skrämma dig – det vägs upp av det stora fiberinnehållet som kommer hjälpa dig att känna dig mätt längre.
Yoghurt
Det finns flertalet studier som visar att yoghurt och andra fermenterade mejeriprodukter som fil eller kvarg kan hjälpa mot hungerskänslor och sötsug. Dessutom innehåller de probiotika och bakterier som är bra för magen.
Kromtillskott
Brist på krom kan göra att man känner ett starkare sug efter sötsaker. Krom har bland annat till uppgift att föra glukos från blodet in i cellerna och stöttar på så sätt kroppens insulin. Snabba kolhydrater ökar blodsockret snabbt och utarmar kroppens reserver av krom. Det kan leda till en ond spiral där kromhalten minskar samtidigt som sötsuget ökar. Ju mer sötsaker man äter desto mer sänks kromhalten.
Ägg
Att äta ägg till frukost kan hjälpa dig med sötsuget under dagen, visar flera studier. Främst för att det är rikt på protein, vilket hjälper mättnadskänslan
Mullbär
Bäret tros ha effekt på blodsockret, då det innehåller ämnet DNJ, som sägs motverka snabba stigningar av sockernivåerna i blodet. Så varför inte tillsätta lite torkade mullbär i morgonmüslin eller ta en näve som mellanmål?
Tuggummi
Tuggummi kanske inte kan räknas som ett livsmedel eftersom man inte äter det, men ändå kan det hjälpa mot sötsug, enligt studier. Till exempel innehåller de ofta sötningsmedel, som för stunden kan hjälpa att dämpa sötsuget. Men det finns också teorier som menar att själva tuggandet sänder signaler till hjärnan om att man äter, vilket gör att hungerkänslorna dämpas. Dock kan det ge motsatt effekt för vissa, eftersom salivproduktionen kommer igång och signalerar till magen att det är dags att äta.
Källor: Healthline, Hälsoliv, Svensk hälsokost, Steg för hälsa Foto: TT
…
Läs mer:
Ditt sötsug kan vara mineralbrist – så tolkar du signalerna rätt