Bitte: "Jag slutade småäta med hjälp av LCHF"
Fram till 2008 var Bitte Kempe Björkman, 49, periodare: Viktväktarna ibland, en pulverdiet ibland. Emellanåt slank någon idiotisk diet, typ danska sjukhussoppan, ner. Ibland släppte hon spärrarna helt.
Till slut vägde den 164,5 cm långa Bitte 75 kilo och hade ett midjemått på närmare 90 cm. Och hon var olycklig.
Värst var Viktväktarperioderna. Hon var aldrig mätt och försökte spara ihop points för att kunna äta Viktväktargodis. När Bitte avvek från aktuell diet fick hon ångest.
– Jag sa: ”Nu lovar jag att inte fuska igen.” Men så blev det ju inte.
Först senare har Bitte insett att hennes problem var att hon åt fel sorts mat. Hon åt pasta och bröd och använde enbart lightprodukter, vilket ledde till att hon däremellan smååt kakor, mackor och godis. Till exempel tillät hon sig själv att äta ett Mariekex när hon drack kaffe. Mycket kaffe blev det.
Tappade 9 kilo
Vändpunkten kom när Bitte hittade GI-metoden. Hon gick ner i vikt, men fick allt fler magkatarrsattacker. När hon inte stod ut längre googlade hon ”bra kost för magkatarr” och stötte på LCHF men var så fettskrämd att hon inte vågade ta steget förrän ett år senare.
När Bitte gick över till LCHF försvann magkatarren efter tre dagar, hon fick allt färre migränanfall, hon slutade snarka och fick mindre torr hy.
– Jag gick ner 9 kilo de tre första månaderna – utan någon som helst träning. Det var som om min kropp hade törstat efter den här kosten. Jag blev glad och lugn, fick mer energi och började träna.
I dag ligger Bittes vikt mellan 61 och 62 kilo.
Hur påverkade dina nya kostvanor ditt småätande?
– Det försvann! Jag blev liksom lugn i kropp och själ av LCHF. Jag fick ju äntligen äta allt som var så gott men som varit förbjudet: smör, ost, grädde, ägg med mera.
Mitt småätande grundade sig på två känslor. Den ena var uppgivenhet: ”Det spelar ingen roll vad jag gör, jag blir ju aldrig smal ändå.” Den andra känslan var ren och skär hunger. Jag tror faktiskt att vi ofta felsöker och analyserar för mycket. Letar efter problem i oss själva. Tänk om det är så enkelt att vi stoppar fel saker i munnen?
”LCHF får mig att må bra”
Sedan Bitte gått över till LCHF har hon inte tagit sig ett enda återfall.
– Det är dagens sanning. Jag mår så bra på den här kosten. Däremot har jag gjort planerade avsteg under resans gång. Jag kallar det ”planerade avsteg” vilket innebär att jag ger mig själv kontrollen, att jag bestämmer. Jag är inget offer. Jag kan äta lösgodis ibland eller en näve chips. Men det händer varken ofta eller regelbundet. Det jag stoppar i mig är till 99 procent LCHF. Det är sällan jag äter något mellan måltiderna.
Vad har den här resan lärt dig?
– Det du äter påverkar både kroppen och knoppen! Man ska äta vanlig, hederlig mat gjord från grunden av bra och rena råvaror. Inga lätt- eller lightprodukter. Riktig mat.
Hon fortsätter:
– Alla de här pillren och pulvren är bara ett sätt att tjäna pengar på folk som mår dåligt. Jag vet, för jag har själv svalt det betet flera gånger om. Jag undrar ibland var det gick så snett. När började vi tro att vanlig mat är farlig för oss? Vi är så lurade. Mitt småätande försvann när jag insåg vilken skada kolhydrater och lightprodukter gör. Riktig mat läkte min kropp.
AV: Erik Olkiewicz
BILDER: Privat / Johanna Gunneberg
LÄS MER:
Stoppa sötsuget snabbt med LCHF – därför funkar det!
Många kvinnor har svårt att gå ner i vikt på grund av ett ständigt sötsug som sätter käppar i hjulet. Med LCHF – low carb, high fat – kan sockersuget försvinna.
Läs mer: Stoppa sötsuget snabbt med LCHF