Experterna: Här är den enda dieten du behöver
Att välja diet kan vara svårt. Trenddieter kommer och går, men det finns även klassiker som består. Det kan till och med vara så att det är de gamla godingarna som är de allra bästa, menar norska experter. När de får lyfta fram en diet 2020 är det den klassiska tallriksmodellen som hamnar i fokus, trots att den kallats både omodern och missvisande.
De hävdar i stället att den är ett bra hjälpmedel som kan ge oss en väl sammansatt kost i en tid då många äter allt för lite frukt, grönt och fibrer. Tallriksmodellen är också enkel att justera utifrån om man vill gå ner i vikt, lägga på sig kilon eller hålla vikten.
Tallriksmodellen är lätt att variera
Näringsfysiologen Oddbjørg Stokkeland använder dagligen tallriksmodellen i sitt arbete. Hon kallar den ”ständigt aktuell” och menar att den är ett utmärkt sätt att äta varierat och få i sig alla viktiga näringsämnen.
– Uppdelningen på tallriken kan dessutom enkelt justeras utifrån dina mål. Vill du gå ner i vikt byter du exempelvis ut en del pasta/ris/bröd mot grönsaker. Eller tvärtom, säger hon till kk.no.
Hon får stöd av näringsfysiologen Astrid Petersen, som också jobbar dagligen med modellen.
– Om varje måltid är välbalanserad får du ut mycket av det du äter. Det är bra för både vikt och hälsa. Du håller dig dessutom mätt, säger hon.
Ny tallriksmodell i Sverige
I Sverige infördes en ny tallriksmodell 2016, som bygger på hur aktiv man är. En version riktar sig till personer som tränar och en till den som är mer stillasittande. Det handlar helt enkelt om att den som rör sig mindre har ett mindre behov av energi.
I den nya modellen ligger den största skillnaden i hur stor mängd kolhydrater man ska äta. Ett sätt att dra ner på energi är att minska på mängden potatis, pasta, bröd och gryn – och i stället äta mer grönsaker och rotfrukter, menar Livsmedelsverket.
Precis som i den klassiska tallriksmodellen är den nya uppdelad i tre delar:
– kött/fisk/fågel/ägg/baljväxter
– grönsaker/rotfrukter
– pasta/bröd/gryner
Bild: TT samt Livsmedelsverket
Källa: kk.no
Läs mer:
Gå ner i vikt: Så blir du av med det farliga bukfettet
Kalori-lista: 42 livsmedel du kan ersätta med nyttigare alternativ!
Trist, tröst eller trött? 9 vanliga orsaker till sötsug