Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Levnadsvanorna som håller dig ung

14 sep, 2015
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Vill du ha ett långt och lyckligt liv? Då ska du ta efter din mormorsmors vanor. Långlivade människor lever ofta som man gjorde i början av 1900-talet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hade man frågat forskare för 30 år sedan om vi kan bli 120 år gamla hade de förmodligen sagt nej. Men i dag, med alla studier som gjorts, är många övertygade om att det visst går. Åtminstone för vissa av oss. Men för att bli så gammal måste vi hålla koll på hur vi lever, äter och rör på oss.

Det finns redan flera samhällen som har exceptionellt lång livslängd. De ställen i världen där människor blir riktigt gamla, ibland långt över 100 år, kallas för blå zoner. Ön Okinawa i Japan är ett sådant ställe, Sardinien är ett annat. Till och med Sverige har sin egen blå zon, lilla Vittsjö i Småland.

Läs mer: Här är fibrerna som förlänger ditt liv

– Vi tittar på de människor som blivit gamla och ser hur de har levt och försöker dra slutsatser ifrån det, säger Anders Hansen, överläkare och psykiater vid Sophiahemmet i Stockholm.

De som har forskat på de blå zonerna har hittat några gemensamma nämnare. Det är oftast små samhällen eller isolerade öar det handlar om, inte några storstadsområden. Människor rör på sig varje dag och de äter kalorisnålt och Medelhavsinspirerat.

Annons

Läs mer: Gå ner i vikt med Medelhavsdieten!

De lever också tätt tillsammans med barn, föräldrar och far- och morföräldrar, lite som vi gjorde förr. Alltså får de en social stimulans dagligen som går förlorad i vårt snabba it-samhälle.

– De sociala strukturerna är starka på de här ställena. Allt tyder på att det ökar chanserna att bli riktigt gammal. Det ger livet en mening och det stimulerar hjärnan, säger Anders Hansen.

– Min personliga spekulation är att det går att jämföra med hur vi levde i början på 1900-talet i Sverige. Det var tuffa år, man åt inte i överflöd, arbetade mer med kroppen och rörde på sig dagligen. Få drabbades av vällevnadssjukdomar som diabetes. Dessutom gör fysisk aktivitet att man får ett jättebra skydd mot demens.

Läs mer: Grönsakerna som skyddar mot demens

Det finns forskning på att de som är högutbildade inte blir dementa lika ofta som andra eftersom man håller hjärnan i trim, men det stämmer inte på de blå zonerna. Trots att många där är lågutbildade är demens ovanligt. Det kan bero på att man rör på sig mer:

Annons

– Vår hjärna krymper med ungefär en procent per år från det att vi är 25 år gamla. För att stoppa det så är det motion som gäller. Rör man sig regelbundet skyddas hjärnan och det bildas nya hjärnceller, säger Hansen.

Läs mer: Drick champagne – och förbättra ditt minne!

Hippocampus heter ett område i hjärnan som är viktigt för minnet och det området krymper i samma takt som resten av hjärnan. Nu har det gjorts studier på hur motion påverkar hjärnan och resultatet är fantastiskt:

– När människor tränade regelbundet slutade hippocampus krympa och ökade i stället i storlek med 1,5 procent, alltså nästan två års föryngring på ett år! Och det visade sig inte bara på att de själva märkte att de blev piggare och friskare, utan de presterade bättre på minnestester också. Det är inte bara kroppen som är gjord för motion, det är hjärnan också, berättar Anders Hansen.

Kosten är också en viktig del för att bli riktigt gammal. I flera av de blå zonerna är det vanligt med medelhavsmat och människor får i sig bra fetter via till exempel olivolja och avokado. De äter inte så kaloritäta livsmedel och mindre portioner.

Annons

Läs mer: Ät dig till ett friskare hjärta

– De äter också mindre processad mat och mindre socker, säger Anders Hansen.

En sista sak att tänka på är att hålla sig socialt och kulturellt aktiv. Läsa böcker, gå på bio och teater, njuta av naturen, umgås med nära och kära och vara nyfiken och öppen för nya saker. Då blir vägen till 120 år inte bara lång utan också trevlig och njutningsfylld.

 

Ja må du leva uti hundrade år….

Här är Anders Hansens tips:

Motionera!

• Gå minst en 30-minuterspromenad varje dag.

• Om du har ett stillasittande jobb, ta en bensträckare en gång i timmen.

• Få upp pulsen ett par gånger i veckan med hjälp av lite tyngre träning som löpning, spinning, gå på crosstrainer eller stavgång.

Ät!

• Dra ner på sockret.

• Dra ner på processad mat.

• Ät inte kosttillskott, det finns inga belägg för att det hjälper.

Var social!

• Läs, lös korsord och sudoku, umgås och se på film och teater.

Annons

• Prata och diskutera, var nyfiken på omvärlden.

Sluta röka!

• Säkraste vägen till ett längre liv är att sluta röka – i dag dör cirka 5 200 svenskar varje år i cancer orsakad av rökning

 

Psst!

Känns det övermäktigt? Tänk på att det alltid finns undantag. Winston Churchill åt fel, rökte och drack men blev ändå över 90 år….

AV: Jessika Devert

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Ät rätt och lev längre!

Svenska forskare har tagit fram ”kostportföljen”  en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!

Läs mer: Lev längre med rätt mat

 

Stor guide: Bästa hälsotipsen för DIN ålder!

Alla åldrar har sina fördelar, menar experterna.

Annons