Mat i säsong: Därför ska du äta brännässlor
Nässlor gör mer än bara brännas! De tidiga skotten är särskilt rika på vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A och C, magnesium och kalcium. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor, samt klorofyll, vilket ökar transporten av syre och näring till kroppens celler.
Nässlan har varit en god vän till människan länge. Den har använts i huskurer för att ge glansigt och starkare hår men också som nässelvatten som kan ersätta gödsel till trädgården. Brännässlans frön har också använts för att öka sexlusten.
En brännande hälsobomb
Enligt näringsfysiologen Gunn Helene Arsky är brännässlan en riktig superplanta. Den innehåller en rad härliga antioxidanter och andra nyttigheter. Den är till exempel fem gånger så rik på järn, kalcium och vitamin C om spenat. Och innehåller dessutom dubbelt så mycket protein och kostfiber och tre gånger så mycket protein som kål.
Jämförelsen med spenat slutar inte där. Späda nässelblad kan med fördel ätas på precis samma sätt: i omelett, pajer eller soppa. Eller varför inte prova en spännande nässelpesto.
Så plockar du nässlor
När du har förvällt, ångat, kokat eller mixat bladen förstörs de små brännhåren och de blir helt ofarliga att stoppa i munnen. Det gäller även om du torkat, stött eller på något annat sätt bearbetat dem. Det går utmärkt att förvälla och frysa in nässlorna.
Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i mat, de finns framför allt på våren. Senare under sommaren går det bra att plocka också, men ta bara de spädaste bladen högst upp. Rensa noga och skölj i vatten. Ha gärna diskhandskar på dig.
Recept på nässelpesto
0,5 liter nyplockade späda nässlor
0,5 liter basilika
1/2 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
0,5 dl riven parmesanost
1 dl olivolja
Salt
Peppar
Gör så här: Koka nässlorna hastigt i saltat vatten. Låt dem rinna av i ett durkslag och krama dem torra. Mixa med övriga ingredienser.