Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Nu ska vi äta blast – här är nästa års stora mattrend!

27 dec, 2019
AvMåBra
Blasten på majrovan går att äta och är nyttig
Att ta till vara på så mycket som möjligt är en gyllene regel i köket. Det gäller även grönsaker med mycket blast! Och när bladen är både ätliga, nyttiga och goda blir den nya trenden extra härlig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att äta vegetariskt är en växande trend, där både hälsa och klimat står som vinnare vid bordet. Nyfikenheten kring våra härliga grönsaker har ökat och en rad bortglömda skatter har fått ett uppsving. En av dem är majrovan, som blir allt vanligare i sallader eller picklad som rödbeta.

De flesta slänger sannolikt blasten, omedvetna om att de gör sig av med en nyttig, god (och i vissa delar av världen: dyr!) delikatess.

I Spanien används majrovans blast i både stuvningar, soppor. Där kallas den nabizas eller grelos. I Italien anses den som en praktisk stapelvara under vintern och ingår i flera kända pastarätter. Detta är något som flera exklusiva restauranger i London snappat upp och nu skenar kilopriset på de dyrbara importbladen från Italien. Just nu är efterfrågan så stor att du får betala ca 130 kronor per kilo, skriver Daily Mail.

Så smakar majrovans blast

Majrovans blast smakar lite beskt och syrligt, många jämför den med ruccola. Bladen är naturligt rika på vitaminer och mineraler och förser dig med både vitamin C, A och K, folsyra och som andra gröna bladgrönsaker även järn. Dessutom är de en naturlig källa till nitrat, som har en rad spännande hälsofördelar – men som inte ska ätas i för stora mängder.

Annons

Läs mer om nitrat här

Så tillagar du majrovsblast

Du kan använda majrovsblasten som spenat, grönkål eller mangold. Stek den i olja, vitlök och chili och servera som tillbehör. Den är också god att använda i en pesto, mixa då blad tillsammans med pinjenötter (eller solrosfrön), citron, vitlök och olja.

Kan man äta all blast?

Så länge blasten är fin och helst ekologisk kan du prova att äta eller tillaga den. Undantaget är rabarber, potatis och tomat vars naturliga ämnen kan vara skadliga i för stor mängd. Rödbetans blast bör också hanteras med försiktighet med tanke på den höga nitrithalten.

 

Annons