Nya hälsotrenden: Är du redo att sätta tänderna i insekter?
I många länder har insekter och larver varit en del av kosten sedan länge. Nu börjar även västvärlden vänja sig vid tanken att äta småkryp, en sund trend säger många som menar att det kan vara en enkel lösning på både klimat- och hälsoproblem.
Det tar till exempel bara 6 veckor att odla upp syrsor innan de kan ätas, att jämföra med större köttdjur som tar betydligt längre tid och större resurser att hantera. Ett kilo nötkött kräver 12 gånger mer föda att ta fram jämfört med samma mängd insekter, som också innehåller dubbelt så mycket protein som traditionella köttbiten vi brukar ha på tallriken.
Konsumenternas intresse för livsmedlen har börjat spira ordentligt, men de aktörer som vågat sig på trenden fick stopp från Livsmedelsverket redan 2015 – och all inhemsk tillverkning och försäljning har varit tvungen att pausa sedan dess.
Josefin Strömberg, vd på Qvicket som säljer syrsmjöl via nätet, löste problemet genom att flytta tillverkningen till Belgien.
– Både här och i Nederländerna är insekter godkända som livsmedel och finns redan i butikerna, och härifrån kan vi även sälja online till våra kunder i Sverige. Då räknas det som privatimport, förklarar hon.
Hur smakar syrsmjöl?
– Det smakar ungefär som malda hasselnötter. De flesta säger ”det här är ju gott, så här smakar inte insekter!” när det testar, eftersom de inte har något att jämföra med, säger Josefin, vars absoluta favorit är plättar gjorda på mjölet.
– Jag älskar att börja dagen med syrsplättar till frukost!
Är ny nyfiken på ett recept? Så här lagar du Josefins omtalade syrsbrownies.
– Den här har vi bjudit på många gånger och folk älskar dem!
Redo för proteinpulver – på mask?
Men det är inte bara färdigutvecklade insekter som är av intresse, nu har svenska forskare vid Statens Lantbruksuniversitet, SLU, tagit fram ett proteinpulver – baserat på mjölmask. Här tar man till vara på de larver som sedan ska bli mjölbaggar.
”I EU är det ännu inte tillåtet att sälja insektsbaserade livsmedel, då de inte ätits under tillräckligt lång tid för att vi ska kunna veta att de är ofarliga, men lagstiftningen är inte entydig och i vissa länder har försäljning fortsatt.”, skriver SLU som dock tror att insektsbaserade livsmedel kommer tillåtas inom kort och att det kan bli en avgörande faktor för människa och klimat på ganska kort sikt.
Se mer i klippet: