Snabbare och smalare – med rödbeta!
Sedan tidigare är det känt att rödbetor sänker blodtrycket och ger extra skydd mot magsår. Nu står det också klart att de får kroppen att utnyttja syret bättre.
Den hälsosamma ingrediensen i rödbetan heter nitrat, ett ämne som också finns i spenat, fänkål och rucola. I kroppen omvandlas nitrat till kväveoxid som vidgar blodkärlen och dessutom gör att kroppen behöver mindre syre för att fungera. Förr trodde man att det var farligt att äta för många rödbetor, eftersom nitrat ansågs vara cancerframkallande. I djurförsök hade man sett en koppling mellan cancer och nitrat. Men det finns ingen studie som visar att sambandet gäller människor. Nu anser forskarna tvärtom att en portion rödbetor om dagen bara är nyttigt eftersom man har upptäckt allt fler positiva hälsoeffekter med den lättodlade rotfrukten.
En av dem är professor Erika Schagatay vid Mittuniversitetet. När hon och hennes forskargrupp hörde talas om nitratets förmåga att sänka syreförbrukningen fick de en idé som de ville testa på fridykare. Därför kontaktade de en dykarskola med vältränade tävlingsdykare.
– Jag tänkte att om de kan minska syreförbrukningen så skulle det vara fantastiskt. Men jag trodde aldrig att det skulle gå så här bra, säger hon.
I stället för att låta försökspersonerna äta rödbetor fick de dricka 70 milliliter koncentrerad rödbetsjuice. Det är lika mycket som en normal portion rödbetor.
En annan dag fick de en juice som såg ut och smakade likadant, men där man plockat bort nitratet. Sedan fick de hålla andan så länge de kunde. Juicen visade ge en tydlig effekt.
– När dykarna hade druckit den riktiga rödbetsjuicen orkade de hålla andan 11 procent längre. Vi vet att de beror på att det gick åt mindre syre. Vi mätte också hur mycket syre det fanns kvar i blodet efter att de hållit andan i två minuter – och det fanns mer kvar när de druckit rödbetsjuice, säger hon.
Nu är det förstås inte bara fridykare som har nytta av att utnyttja syret väl. Erika Schagatay och hennes forskarlag kommer nu att börja undersöka hur personer med nedsatt lungfunktion kan ha nytta av rödbetor.
– För patienter som har lungsjukdomen KOL kan en promenad vara lika jobbig som att vara på hög höjd, säger hon.
Därför genomför de nu en studie i Himalaya i Nepal.
– Vi kommer att följa ett gäng klättrare och se om de har nytta av rödbetsjuice. Vi ska undersöka om deras sömn, arbetsförmåga och syreupptagningsförmåga blir bättre på hög höjd. Det här skulle kanske även kunna hjälpa en stor patientgrupp med lungbesvär, om det funkar, säger hon.
För den som vill testa att förbättra sin egen syreupptagningsförmåga är det bara att börja äta rödbetor. Kanske blir det lättare att komma i gång med träningen eller så märker du att dina träningsresultat förbättras efter två, tre rödbetor till lunchen. Så länge man håller sig till nitrat som finns naturligt i maten är det liten risk att överdosera. Rödbetsjuice finns att köpa i vanliga hälsokostbutiker, men färska rödbetor fungerar lika bra.
Det finns dock en detalj som man bör vara beredd på om man tänker ta för vana att äta rödbetor varje dag. Du kommer att kissa rött dygnet efteråt, säger Erika Schagatay. Däremot ska man undvika att ge nitratrika livsmedel till barn under ett år. Även personer med nedsatt njur- eller leverfunktion ska undvika grönsaker med mycket nitrat.
Här hittar du det nyttiga nitratet:
- Rödbetor
- Spenat
- Fänkål
- Grönsallad
- Mangold
- Ruccola
Det här är nitrat bra för:
I kroppen förvandlas nitrat till kväveoxid. Det i sin tur är bra för – regleringen av blodtrycket – immunförsvaret – magsäckens slemhinna – cellernas ämnesomsättning – syreupptagningsförmågan – att förebygga förstadium till diabetes. I djurförsök har det även visat skyddande effekt mot stroke och hjärtinfarkt.
Källa: Karolinska Institutet AV: Maja Lundbäck BILD: Thinkstock