Häng med på vår sockerdetox! 4 steg till mindre sötsug
30 dagar med mindre socker – så klarar du det!
4 steg till minskat sötsug
Få en överblick över dina vanor
Fundera på var, när och hur du stoppar i dig socker. Var är det enklast att skära ner? Och kom ihåg att även små förbättringar räknas! Har du svårt att hitta ett mönster i dina vanor, skriv ner allt du äter under tre–fem dagar (inklusive en helgdag) så kan du lättare se när du äter mest socker och vad det är du äter.
Vad orsakar ditt sötsug?
När blir du som mest sugen på något sött? Är det när du är trött? Uttråkad eller ledsen? Försök hitta orsaken till ditt sug – och gör något annorlunda nästa gång det slår till. Gå en liten runda, drick vatten eller ät något mättande i stället för något sött. Här har du en viktig nyckel till att kunna skapa nya vanor.
Vad funkar för dig?
Sötsuget kan vara väldigt starkt och för vissa är det nästan omöjligt att äta lite sötsaker och sedan sluta. Känn efter vad som fungerar för just dig, att äta lite eller helt avstå. Eller kanske att trappa ner lite i taget? Vissa kanske till och med måste undvika söta smaker helt under en period, för att inte trigga igång suget.
Kör igång
Nu har du förhoppningsvis hittat dina största sockerfällor. Börja med att ta bort dessa från din kost under 30 dagar. Ta även bort produkter med uppenbart mycket tillsatt socker, såsom godis, glass, bakverk och läsk. När det gäller övriga livsmedel är en bra riktlinje att undvika sådant som innehåller mer än 10 gram tillsatt socker per 100 gram.
Därför är det bra att dra ner på sockret
Varför: Svenskarna lägger mer pengar på godis och sötsaker än någonsin, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Under 2018 ökade exempelvis försäljningen av sötsaker med 7,8 procent – att jämföra med frukt och grönsaker som ökade med 5,5 respektive 6,5 procent.
Faktum är att svenskarna äter mest godis i hela världen, i genomsnitt 15 kilo per person och år, enligt Livsmedelsverket. Dessutom upplever många ett jobbigt och svårhanterat sötsug. En stor nackdel med sockret är att det består av tomma kalorier, vilket innebär att produkter med mycket tillsatt socker innehåller en hel del energi men nästan ingen näring. Det finns även andra problem.
– Studier visar entydigt att högt och regelbundet intag av socker från läsk ökar risken för en rad sjukdomar, allt från karies och fetma till hjärtkärlsjukdomar och stroke, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
MåBra:s utmaning
Gör så här: Följ våra 4 enkla steg ovan, så kommer du få en bra start på din sockerdetox. Där kommer du hitta ett mönster i ditt sockerätande, och också se vilka sockersötade produkter du äter mest av. Undvik dessa under de kommande 30 dagarna och även produkter med uppenbart högt sockerinnehåll, såsom kakor, bullar, glass, godis och läsk.
TIPS: Du behöver inte lusläsa innehållsförteckningar och ta bort allt socker. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör dock max 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50–75 gram tillsatt socker per dag. Så att undvika socker i exempelvis ketchup eller dylikt är egentligen inte nödvändigt.
– Äter man två matskedar ketchup till spagettin med köttfärssåsen och grönsakerna blir det cirka 5 gram tillsatt socker, men då får man också i sig mycket bra näring, för att inte tala om mättnaden som den lagade måltiden ger. När detta jämförs med vad vi äter och dricker i form av godis och läsk är det lätt att förstå vad vi behöver fokusera på, säger Ingrid Larsson.
MåBra:s Facebook-grupp
Vill du peppa andra och ta del av andras hejarop? Då kan du gå med i Facebook-gruppen ”MåBra:s socker-detox”. Där hittar du andra som också antagit utmaningen.
Foto: TT
…
Läs mer:
9 livsmedel som kan minska ditt sötsug
Ditt sötsug kan vara mineralbrist – så tolkar du signalerna rätt