10 medicinmissar många gör när de tar läkemedel
Får du ingen effekt av din medicin? Det kan bero på flera saker, som att du har förvarat medicinen fel eller på att du tar den vid fel tidpunkt, tillsammans med fel mat och dryck. Din medicin kan också krocka med ett kosttillskott eller naturläkemedel och tappa sin effekt. Därför är det viktigt att prata med sin läkare eller med sitt apotek om vad som gäller för just ditt läkemedel. Här är några vanliga misstag många gör när de tar sin medicin:
1. Du följer inte ordnationen
Både när det gäller receptfria och receptbelagda läkemedel är det viktigt att ta den dos som ordineras av antingen din läkare eller som står på förpackningen. Tar du för lite kan det vara så att läkemedlet inte fungerar som det ska, tar du tvärtom för mycket kan du drabbas av onödiga biverkningar.
2. Du tar dem vid fel tidpunkt
Vissa läkemedel gör bäst nytta om de tas på morgonen, till exempel för att inte störa sömnen på kvällen. För andra kan det tvärtom vara bättre att ta dem på kvällen. Hör med din läkare eller med ditt apotek vad som gäller. Har du fått ett läkemedel som ska tas tre gånger om dagen, tänk på att fördela dem jämnt över dygnet. Tre gånger dagligen betyder att du ska ta din medicin ungefär var åttonde timme. Läkemedel som du ska ta en gång om dagen bör du ta vid ungefär samma tid varje dag.
3. Du överdoserar
Det är inte helt ovanligt att man tar för mycket medicin, särskilt när det gäller värktabletter. Man kan till exempel ta lite för mycket av misstag vid ett enstaka tillfälle eller komma upp i för höga doser under flera dagar. Många blandar också olika typer av smärtstillande. Risken är att man får i sig så höga doser av det verksamma ämnet att det skadar levern eller njurarna. Överdoser kan också öka risken för blödningar. Vissa personer kan också vara känsligare för överdoser än andra. Det gäller till exempel om man är väldigt mager eller om man har ett riskbruk av alkohol.
4. Du delar tabletten i två delar
Brukar du dela tabletten itu för att den ska bli lättare att svälja? Då är det viktigt att du kollar att medicinen verkligen är delbar. Vissa läkemedel ska tar hela, till exempel kan de ha ett ytskikt som är gjort för att det verksamma ämnet ska tas upp långsamt över tid. Ett läkemedel kan också vara utformat så att två verksamma ämnen ska samverka. Kolla med din läkare vad som gäller.
5. Du tar medicinen tillsammans med fel mat
En del läkemedel ska tas på fastande mage för att ha bäst effekt, andra ska tas tillsammans med mat för att inte ge biverkningar. Samtidigt kan vissa livsmedel slå ut effekten av en medicin. Det gäller till exempel grapefrukt, som kan påverka vissa antidepressiva mediciner, och mejeriprodukter som kan påverka vissa typer av antibiotika och kolesterolsänkare.
6. Du dricker alkohol
Alkohol kan förstärka effekten av läkemedel och göra att man blir mer dåsig och trött. Det gäller till exempel sömnmedel, allergimediciner och vissa läkemedel mot förkylning. Det kan också krocka med läkemedel så att levern, där mediciner och alkohol bryts ner, skadas. Läs bruksanvisningen, där framgår det om läkemedlet kan kombineras med alkohol eller inte.
7. Du förvarar medicinen fel
Att förvara medicin i badrumsskåpet är en dålig idé. Många tabletter reagerar nämligen på fukt och kan tappa effekten. De flesta mediciner mår bäst av att förvaras på en torr, inte alltför varmt plats. En del mediciner ska förvaras i kylskåp. Använd inte läkemedel har ändrat smak, lukt, konsistens eller utseende.
8. Du mäter upp fel mängd
Brukar du chansa och hälla upp flytande medicin i en sked? Då är risken stor att du doserar fel. En studie visar att de som mäter upp hostmedicin i en tesked ofta får i sig för lite medan de som använder en matsked får i sig för mycket. Använd alltid den kopp som följer med flytande medicin.
9. Du skippar läkarbesöket
Gå på regelbundna läkarbesök, helst hos samma läkare. Detta för att checka av om du fortfarande behöver ta din medicin eller så att de inte krockar med varandra, om du tar flera läkemedel. Glöm inte att berätta för läkaren om du tar kosttillskott eller receptfria läkemedel. De kan påverka effekten av din receptbelagda medicin.
10. Du slutar med medicinen för tidigt
Även om man känner sig frisk ska man inte sluta ta sin medicin i förtid. Risken är att besvären kommer tillbaka. Vissa läkemedel ska dessutom trappas ut långsamt enligt ett schema. Det gäller till exempel antidepressiva läkemedel.
Foto: TT
Läs mer:
Experten: Så lätt kan du bli förgiftad av vanliga värktabletter
Nu försvinner värktabletter med diklofenak från hyllorna
Stor guide: Så väljer du rätt läkemedel mot din värk