26-åringen dokumenterade sin intensiva smärta – som orsakas av borrelia
Australiensiska Rachel Battersby, 26, flyttade till Sverige för att studera när hon var 19 år. När studierna var klara åkte hon till Storbritannien som aupair, och det var där hon började märka att något var fel. Rachel fick plötsligt väldigt ont i ryggen och hon svimmade vid flera tillfällen när hon åkte tunnelbana.
När Rachel väl återvände till Australien var ryggproblemen påtagliga, och en dag ringde hon till sin mamma och skrek av smärta.
– Jag vet inte ens hur man ska beskriva det, det är som en strålande smärta som går uppåt ryggraden. Jag rullade runt som en krokodil i en dödsvals tills ambulansen kom, berättar hon i en intervju med Daily Mail Australia.
Det blev den första ambulansresan av omkring 70 som hon nu har tvingats göra, och det var inte förrän i somras – sex år senare – som hon fick diagnosen: borrelia.
Läs också: Borrelia – så lär du dig upptäcka symptomen i tid
Borrelia förekommer inte i Australien och det är därför få läkare som har kunskap om sjukdomen. Efter sex år utan behandling hade borrelian letat sig in i Rachels nervsystem vilket orsakar hennes plötsliga anfall av spasmer och intensiv smärta.
– Den senaste månaden har jag hämtats med ambulans fyra gånger. Det är väldigt skrämmande att inte veta när anfallen ska komma. Det har hänt mitt i natten, på dagen när jag har varit ute på marknad, under ett träningspass på stranden… Det kan hända precis när som helst, förklarar hon.
Här har Rachel filmat ett anfall:
Tillståndet kallas neuroborrelios och drabbar ungefär en sjättedel av alla som får borrelia. Neuroborrelios är den vanligaste bakteriella orsaken till hjärnhinneinflammation och kan i allvarliga fall orsaka förlamningar och påverkan på hjärnan.
Vid behandling av neuroborrelios ges en särskild typ av antibiotika. Det kan ta alltifrån veckor till månader innan man tillfrisknar, och i vissa fall kan symtom kvarstå även efter att infektionen har läkt ut.
Läs också: Goda fästingnyheter – borreliavaccin på gång!
Rachel har fått behandling i Australien, men den har inte hjälpt. Nu har hon siktet inställt på att åka till Tyskland för specialistbehandling. Det skulle dock kosta henne 40 000 australiensiska dollar (över 273 000 svenska kronor) och därför har hon nu startat en insamling.
Hör Rachel berätta om sjukdomen:
Källa: Infektionsguiden, Daily Mail Australia