Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

5 diagnoser som ofta avfärdas som inbillning

09 nov, 2016
Fibromyalgi
Många har ont men blir inte tagna på allvar. Här listar läkaren 5 påfrestande sjukdomar som ofta avfärdas som inbillning av omgivningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många har ont och går med ständig värk, men tillståndet avfärdas som inbillning. Varför är det så?

Kanske för att symtomen är diffusa och läkarna inte hittar några tydliga avvikelser i provsvaren. Men smärtan finns likväl där och påverkar kroppen både fysiskt och psykiskt.

Specialistläkaren Johan Armfelt är väl medveten om problemet och sympatiserar med patienter som lider i det tysta utan att få en korrekt diagnos.

– Jag tror inte att man söker vård om man inte är sjuk. Det är klart att det är någonting, säger han till sajten Hälsoliv och fortsätter:

– Om vi ska titta på fysiska sjukdomar där man inte är trodd så är det just värkproblematik där man inte hittar någon förklaring. Det är enklare att ramla i en slalombacke och med hjälp av röntgen få diagnosen brutet ben, säger han.

Johan Armfelt har listat 5 diagnoser som ofta avfärdas som inbillning:

1. Fibromyalgi
Kroppen värker, orken tryter och den mentala hälsan är såklart svag. Sjukdomen är som mest utbredd i åldersgruppen 45-50 år. Flest drabbade är kvinnor. För att uppfylla kriteriet för diagnos krävs ett antal triggerpunkter – specifika ställen på kroppen som gör extra ont. Allt som MåBra skrivit om fibromyalgi hittar du här!

Annons

2. Generellt smärtsyndrom

Här lider patienten av en allmän ömhet i kroppen där bland annat muskler, muskelfästen och bindhinnor värker. Johan Armfelt beskriver det som att mjukdelarna i kroppen gör ont, mena läkarna hittar inte orsaken.

3. Colon irritabile (irriterad tjocktarm)

Patienten har besvär med magen och drabbas av svåra smärtor, gaser och illamående. Även problem med avföring är vanligt. Röntgen och prover visar dock inget fel.

4. Psykisk insufficiens (instabilitet)

Många mår dåligt psykiskt utan att lida av uttalad depression eller utmattning. Eftersom inget kliniskt prov kan bevisa tillståndet ges patienten ofta starka humörhöjande mediciner eller blir ombedda att ”rycka upp sig”.

5. Pruritus (generell klåda)

Patienten lider av svår klåda i huden, kanske över hela kroppen. Vid en undersökning hittar hudläkaren dock ingenting.

Artikeln kommer från allas.se, mer från samma sajt:

Läs också: 7 vanliga diagnoser som läkarna ofta missar

Källa: Hälsoliv.se
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Annons