7 symtom på cancer alla borde känna till
Över 60 000 personer i Sverige får en cancerdiagnos varje år, där de vanligaste formerna är bröstcancer och prostatacancer. Ju tidigare man söker vård desto bättre ser prognosen ofta ut, och många söker på grund av ett så kallat alarmsymptom. Ett alarmsymptom är en varningsflagga som kan ses som ett tecken på förhöjd risk för cancer.
Enligt studier har allmänheten tyvärr dålig koll på vilka de här symptomen är – bara nästan hälften söker vård på grund av ett alarmsymptom och många väntar en eller flera månader med att söka. Cancer som börjar med ett alarmsymptom har också bättre prognos för att botas.
Här är 7 symptom på cancer du bör kolla upp:
Blodbrist
Blodbrist, anemi, ger trötthet, andfåddhet, blekhet, huvudvärk eller hjärtklappning.
Blodig upphostning (hemoptys)
Om du hostar blod ska du definitivt ta det på allvar, men även en långvarig hosta och andnöd kan vara tidiga tecken på lungcancer. Sök vård om hostan inte gått över på några veckor. Just lungcancer är ofta underdiagnosticerat, och när cancern upptäcks har den ofta hunnit sprida sig i kroppen.
Knuta/knöl i bröstet
Knölar och knutor som dyker upp där det inte brukar finnas knölar är ett symtom att ta på allvar. För kvinnor gäller detta framförallt i områden kring brösten och armhålorna. Men det är inte heller ovanligt att det dyker upp knölar på buken eller i ljumskarna. Det behöver inte röra sig om cancer, men kan vara bra att kolla upp!
Knöl i prostatan
Knölar i prostatan upptäcks vid prostatapalpation, en undersökning som görs med händerna ofta efter PSA- prov.
Gynekologisk blödning efter klimakteriet (postmenopausal blödning)
När man som kvinna kommer i klimakteriet är det inte ovanligt att mensen blir oregelbundern och man kan få mellanblödningar. Men efter klimakteriet och efter att man slutat få mens bör man itne få blödningar. Dessa gynblödningar kan vara tecken på livmoderhalscancer.
Sväljsvårigheter (dysfagi)
Dysfagi är ett begrepp som omfattar symtom för ät- och sväljsvårigheter, och kan vara tecken på cancer i munnen, halsen eller vägen ner till magsäcken. Även vissa cancerbehandlingar kan orsaka sväljsvårigheterna, som cellgifter eller strålning.
Synligt blod i avföringen eller i urinen (makroskopisk hematuri)
Upptäcker du blod i avföringen eller förändrade toalettvanor bör du söka vård. Det kan till exempel röra sig om att du plötsligt blir hård eller lös i magen. Blod i avföringen är ett symtom du absolut ska ta på allvar. Oftast rör det sig om hemorrojder, men det kan även vara tecken på en inflammatorisk tarmsjukdom – eller tarmcancer. Det bör hur som helst utredas snabbt. Även blod i urinen är något som bör kollas upp!
Det finns förstås en mängd olika symptom som cancer kan ge upphov till, men inte lika uttalat misstänkta som de i listan ovan. Många av symptomen som kan föra tankarna till cancer kan också vara vanliga i andra sammanhang och sjukdomar, och det är bara när alarmsymptomen dyker upp utan annan uppenbar orsak som cancer ska misstänkas av primärvårdsläkare.
Källa: Cancercentrum, Cancerfonden Foto: TT
…
Läs mer:
Det här är den allra vanligaste orsaken till cancer
Forskare har hittat cell som kan döda all cancer
Experten: Snart är cancer som vilken kronisk sjukdom som helst