Agnes Wold: Finns bara två sätt att aktivera immunförsvaret
Har du dåligt samvete för att du är trött, nere och har slarvat med mat och motion? Här kommer en glad nyhet: Du kan sluta oroa dig, du blir inte lättare förkyld för den sakens skull. Ditt immunförsvar är faktiskt starkare än så!
– Om immunförsvaret vore beroende av att vi ska vara pigga, glada och äta perfekt mat hade människan dött ut för längesedan. Immunförsvaret har utvecklats under årmiljoner för att bekämpa bakterier och virus och det klarar det utmärkt utan vår hjälp, säger Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Många menar att de däckar i förkylning när de känner sig som mest utslitna och har sovit illa. Man ser förkylningen som ett kvitto på att man har slarvat, och får dåligt samvete – helt i onödan. För i själva verket kan både trötthet och stress bero på att immunförsvaret redan jobbar för fullt med att bekämpa en infektion vi ännu inte känner av. Men det är långt ifrån samma sak som att trötthet och stress orsakar förkylningen.
Läs också: Agnes Wold: Prylar du inte behöver när du får barn
– Det är inte bevisat att god sömn stärker immunförsvaret. Det finns faktiskt bara två säkra sätt att aktivera immunförsvaret: att genomlida sjukdomen eller vaccinera sig mot den, säger Agnes Wold.
Och att vaccinera sig mot förkylning går ju inte eftersom förkylningsbacillerna är så många och ständigt dyker upp i nya skepnader.
Agnes Wold liknar immunförsvaret vid ett organ vilket som helst, bara lite mer utspritt. Att säga att vi måste vara på topp för att det ska fungera är ungefär som att säga att vi måste vara glada för att njurarna ska fungera.
– Kroppen prioriterar att hålla i gång sitt försvar utan att vi behöver tänka på det. Immunförsvaret har utvecklats under evolutionen när människan var utsatt för hot, svält och krig. Det klarade av att bekämpa infektionerna trots den stress vi levde under. Självklart fungerar det även i dag, oavsett om vi är stressade eller inte.
Kort sagt: vår kropp är inte utvecklad för att bekämpa inkräktande virus och bakterier enbart när vi är harmoniska. Tvärtom jobbar försvaret bäst när det verkligen behövs, det vill säga när det är under attack. Därför kan det till exempel vara bra att försöka få i sig mer bakterier, till exempel i form av probiotika. Immunförsvaret ser nämligen bakterierna som fiender och går till anfall.
Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!
– Däremot finns det ingenting som tyder på att kosttillskott och vitaminpiller hjälper.
En tröst när man ligger nerbäddad är att ju äldre man blir, desto färre förkylningar får man.
– Ju fler förkylningar man har haft i livet, desto större är sannolikheten att man är immun mot de förkylningsvirus man stöter på senare i livet.
Men att vi skulle slippa förkylningar helt är inte sannolikt. Det enda vi kan göra är att härda ut och ta hand om symtomen på bästa sätt. Mår man bra och tänker på annat känner man inte av symtomen lika mycket.
– Det är klart att man känner sig sjukare om man är olycklig och eländig. Man noterar symtomen mer och känner efter mer. Vi färgas ju av vår tillvaro.
Att sluta oroa sig för sitt immunförsvar är alltså ett bra sätt att känna sig kryare.
– Det, tillsammans med självklarheter som att inte röka och väga alltför mycket, liksom att röra på sig och äta mycket grönsaker och frukt, är bra för hälsan och gör att du känner dig friskare, säger Agnes Wold.
Läs också: Agnes Wold om Dr Sannas: ”Nonsensprodukter”