Barn drabbas av akut hepatit – här är allt vi vet
Så fort man blir förälder dyker en ny slags ängslighet upp. I början handlar det ofta om att barnet får i sig tillräckligt med mat, men allt eftersom hen blir äldre kommer det andra saker som oroar föräldrarna. Trivs hen på förskolan eller skolan, hur är det med kompisar – och hur ska jag kunna skydda hen från alla sjukdomar?
De senaste veckorna har vi nåtts av nyheten om att barn drabbats av akut hepatit, utan någon egentlig orsak. Dagens Nyheter skriver att det är 450 fall i 28 olika länder. I vissa fall har det blivit så allvarligt att fem barn avlidit medan 18 behövt få en levertransplantation. Av alla dessa 450 är det nio fall i Sverige.
Barnläkaren Kajsa Kaijser berättar:
– Sedan april har man upptäckt en kraftig ökning akut hepatit utan känd orsak hos små barn. Hepatit betyder att levern är inflammerad och det kan den vara av olika skäl, men nästan uteslutande av Hepatit A, B, C, D och E-virus, säger hon.
Se också: Sjukdomarna du kan upptäcka i hud, hår och ögon
Det brukar förekomma enstaka fall av hepatit hos barn utan att man hittar orsaken, dock bara väldigt få fall, menar Kajsa. Det som har hänt är att man nu, i flera olika länder världen över, funnit en drastisk ökning av fall.
– Barn som drabbats i Sverige har varit 2-5 år, berättar barnläkare Kajsa.
Symptom på hepatit
Hepatit låter väldigt läskigt. Vilka symptom ska man hålla koll på och när är det akut?
Oftast reagerar man på att huden och ögonvitorna är gula och i kombination med höja leverprover kan man se att levern är inflammerad.
– Dessutom kan det förekomma symptom som trötthet, feber och magtarmsbesvär och då ska barnet prompt utredas, menar Kajsa.
Hur behandlar man hepatit?
Eftersom det inte finns någon känd orsak kan man heller fundera på någon behandling som botar. Det betyder att man bara kan behandla själva symptomen, berättar Kajsa.
– Det ser ut som att det kan bli en ganska häftig leversvikt. Några har avlidit, andra har krävt transplantation medan de flesta faktiskt klarat av att självläka, säger hon.
Det forskas om vad denna akuta hepatit beror på. Hittills har man bland de upptäckta fallen kunna utesluta alla kända orsaker till hepatit. Kajsa berättar:
– När något ovanligt inträffar funderar man alltid på om det kan hänga ihop med något annat ovanligt, som samtidigt hänt. I det här fallet kan det till exempel vara covid. Vi har alla blivit påminda om vilka luriga varelser virus är under pandemin, och det kanske kan vara att barn som genomgått covid kan bli påverkade i sitt immunförsvar så att de blivit mer mottagliga – eller att det är en facett av långtidscovid.
En annan teori är att vi nu på grund av restriktionerna som varit har två kullar småbarn som inte utsatts för virus som de normalt drabbas av under sina första år i skolan. Det kan ha gjort så deras immunförsvar är mer otränat.
– Man har sett att några av barnen som nu drabbats av akut hepatit varit covidpositiva och ovaccinerade, men en större andel (upp till hälften), har haft adenovirus. Adenovirus är ett vanligt virus som normalt ger en förkylning, men som också kan ge mag-och tarmsymptom och som sprids via droppar från luftvägarna. Dock orsakar det sällan hepatit, menar Kajsa och fortsätter:
– Man har funderat på om det kan vara en extra illsint variant av adenovirus som dyker på barn med otränat immunförsvar, som de då haft på grund av covidisoleringen.
Men vi ska komma ihåg att allt bara är spekulationer, det är ett så nytt fenomen att det kommer att ta ett tag för forskare och kliniker att få grepp om hela sjukdomsbilden.
– Bara för att något samverkar tidsmässigt behöver det inte ha med varandra att göra. Att bevisa ett orsakssamband i medicin är mycket svårt, avslutar Kajsa.
Behöver vi vara oroliga för att barnen ska få hepatit
Barn är oftast friska, men när det blir sjuka handlar det ofta om feber, snor och kanske kräksjuka. Ja, det är antagligen de vanligaste orsakerna till att vi vabbar. Men i takt med att media rapporterar om en akut hepatit som sprider sig bland barn, kanske du börjar känna en oro över att ditt eget barn ska bli sjuk.
Gülsen Özkaya Sahin är överläkare i Region Skåne. I en intervju med Dagens Nyheter menar hon att man som förälder inte i nuläget behöver vara orolig eftersom det är så få fall.
– Vården är dessutom uppmärksammad och det finns bra behandling som lindrar symtomen, menar Gülsen Özkaya Sahin.
Men vad kan vi vuxna göra för att skydda barnen?
– Att barn drabbas är ovanligt, men att hålla koll på barnets ögonvitor kan vara bra. Och att följa de basala hygienrutinerna, som att tvätta händerna regelbundet och skölja frukt och grönsaker innan man äter dem, säger Gülsen till Dagens Nyheter.
Källa: Dagens Nyheter
Foto: TT