Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Allt om bakterierna som gör dig friskare!

06 jul, 2012
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vissa gör oss sjuka, andra håller oss friska. Så vilka ska vi äta och vilka ska vi undvika? MåBra har koll på bakterierna som gör dig friskare, smalare och gladare!

I dag vet vi att bakterierna i tarmen inte bara påverkar vår mage. Faktum är att de kan ”prata” med i stort sett hela kroppen. Fenomenet kallas ”cross talk” och visar att vår bakterieflora kan ha betydelse för sjukdomar som diabetes, fetma och autism. Troligen kan vi påverka bakteriernas cross talk med mat som innehåller vissa goda bakterier.

Forskning kring detta pågår på flera universitetssjukhus i Sverige. Bland annat har man sett att bakterier kan ha betydelse för vårt psyke: På något sätt kan goda bakterier i tarmen påverka hur vi reagerar på stress och ångest. Men vilket ämne i bakterierna som gör skillnad, och hur signalerna går upp till hjärnan, är ännu inte känt.

Bäst på att ”prata” med våra celler tycks mjölksyrabakterier, som även kallas lactobaciller eller probiotiska bakterier, vara.

Annons

– Hela immunförsvaret blir hämmat om man tar bort bakterierna i tarmen, säger Frida Fåk, doktor i zoologisk cellbiologi på Göteborgs universitet.

Hos en frisk människa verkar just laktobaciller sätta fart på immunförsvaret så att vi blir mer motståndskraftiga mot infektioner. Lactobacillerna får kroppen att tillverka fler försvarsceller, antikroppar och signalsubstanser.

Bakterier kan orsaka övervikt

Frida Fåk berättar också att vissa bakterier tros ligga bakom övervikt.

– Om man flyttar bakteriefloran från en tjock mus till en smal blir den snart överviktig, säger hon.

Orsaken är en obalans i tarmfloran. Genom att tillsätta andra bakterier kan man rätta till obalansen och slippa övervikt.

I en studie har man sett att en viss mjölksyrabakterie kan balansera fetmabakterien:

– Vi kan i dag bota unga råttor från fetma med probiotika, säger Frida Fåk.

Men för att lyckas med människor behöver vi forska fram mer skräddarsydda produkter. I dag är väldigt många barn och tonåringar överviktiga.  Frida Fåk anser att det kan vara bra om föräldrar hjälper sina barn att förebygga viktproblem genom att ge dem lite probiotika varje dag.

Annons

– Ge barnet ett glas proviva eller en annan bevisat verksam och god probiotikadryck i stället för onyttig läsk, säger hon.

Var försiktig med extra tillskott

Att stoppa i sig för stora mängder av ”nyttiga” bakterier via kosttillskott och drycker är inte helt riskfritt för alla.

Vi häller i oss hälsofil och kosttillskott med vissa bakterier, så kallad probiotika, samtidigt som vi proppar i oss antibiotika för att ta kål på andra. Faktum är att vissa forskare tycker att vi ska vara försiktiga med att frossa i bakterier, inte minst för att många av dem skulle kunna leda till resistens mot antibiotika.

För ett antal år sedan var en sådan antibiotikaresistent bakterie på väg att lanseras i en probiotisk hälsoprodukt i Sverige. Turligt nog satte några forskare från Lunds universitet stopp för produkten innan den kom ut på marknaden. Nya bakteriestammar som tas fram måste numera kontrolleras noga.

De som inte bör använda probiotika är:

• Personer med infektion, inflammation eller annan sjukdom i bukspottkörteln.

• Små barn på intensivavdelningar. Studier har visat att de som fick probiotika också behövde mer antibiotika och fick ligga kvar längre på sjukhus.

• De som har mycket svåra sjukdomar i tarmarna.

• Den som har Crohns, ulcerös colit eller IBS kan prova probiotika, en del blir bättre, andra inte.

• De som har nedsatt immunförsvar.

Källa: Läkartidningen 13, 2010

 

AV: Susanna Hauffman

BILD: Thinkstock

Annons