Alltid förkyld? Det kan vara kvalsterallergi
De finns i din säng, i soffan, kuddarna och i mattan – men du kan inte se dem med blotta ögat. Just nu är det högsäsong för kvalster eftersom de trivs när det är varmt i hemmet och vi inte vädrar så ofta.
Extra bra trivs de på ställen där det är varmt, mörkt och fuktigt, som i sängen och sängkläderna. Det är också där de kan ställa till med störst elände. Om du börjar dagen med att nysa, klia dig i ögonen och har täppt näsa och luftvägsbesvär kan det bero på att du har delat säng med kvalster. Hela 10 procent av alla svenskar är allergiska mot dem.
– Det är den vanligaste allergin i hela världen. Det vi är överkänsliga mot är de proteiner som finns i kvalstrets avföring. Är man överkänslig sover man sämre, vaknar på natten med nästäppa eller sover med öppen mun, något som sliter på slemhinnorna och gör att man lättare kan drabbas av förkylningar, säger professor Leif Bjermer vid allergimottagningen på Skånes universitetssjukhus.
Kvalster äter och lever på allt de stöter på i sängen, som hudrester och mjäll. Den mängd som vi avger varje natt räcker för att föda miljontals kvalster i flera veckor. Deras normala livslängd är ett par månader, kortare eller längre beroende på vilken temperatur och luftfuktighet du har inne. Det kan bo 20 000 kvalster bara i ditt täcke, enligt en studie.
Så frågan är: Går det att få ett kvalsterfritt hem?
– Du kan inte undvika kvalster helt, de lever med oss. Däremot kan du reducera risken att utveckla kvalsterallergi. Rätt åtgärder hemma kan också hjälpa långt, säger Leif Bjermer.
För att göra en skillnad bör man, menar Leif Bjermer, främst satsa på sovrummet. Genom särskilda åtgärder i sängkammaren (se faktaruta) kan man bli så gott som besvärsfri.
– Bästa tipset för ett kvalsterfritt hem är att ha en bra ventilation. En låg luftfuktighet under 50 procent är bra. Andra sätt är att vädra mycket och få in frisk luft och att ha en låg rumstemperatur, framförallt i sovrummet. Det skyddar bra mot kvalster, säger Leif Bjermer.
Andra effektiva vapen mot de små ”hemmakrypen” är att tvätta sängkläderna ofta.
– En, men gärna två gånger i veckan är bra.
Glöm inte att också tvätta täcke och kuddar i 60 grader varannan månad, helst oftare. Missa inte heller att tvätta kramdjur och annat som finns i sängen.
– Annars är det bra att vädra och skaka sängkläderna ofta och vika ner täcket och låta sängen stå och lufta under dagen, säger Leif Bjermer.
Han rekommenderar att man vänder sig till apoteken för att få hjälp att välja rätt sorts kvalsterskydd till kudde, madrass och täcke.
– Även gamla lakan, som är tätare än de som finns i dag, kan ha bra effekt. Samma gäller linnelakan av hög kvalitet.
En tröst för dig som inte gillar att dammsuga är att det inte hjälper. Kvalster finns inte i dammråttor på golven, eftersom det är torrt. Även om du har helt dammfritt på golven kan du alltså drabbas av kvalsterallergi. Inte heller hjälper det att stoppa täcke och kudde i frysen eftersom kvalstren överlever en kyla på 18 minusgrader.
9 tips som hjälper
1. Ha sovrumsfönstret på glänt och kall temperatur i sovrummet dag och natt.
2. Håll låg inomhustemperatur. Kvalster trivs där det är mer än 45 procents luftfuktighet.
3. God ventilation är bästa garantin mot kvalster.
4. Vädra och skaka sängkläderna ofta.
5. Låt sängen stå obäddad och ”lufta” under dagen.
6. Blottlägg lakan under dagen och lägg täcket till vädring eller vid fotändan.
7. Tvätta sängkläderna ofta i 60 grader.
8. Glöm inte tvätta mjukisdjur och annat som finns i sängen.
9. Skaffa särskilda madrassöverdrag som skyddar mot kvalster. Var noga med att de verkligen har dokumenterad medicinsk effekt, annars hjälper de inte.
Förkyld eller kvalsterallergisk?
Om du är allergisk kan du ha:
• Rinnande näsa
• Nästäppa
• Nysattacker
• Rinnande och kliande ögon
• Luftvägsbesvär
• Eksem
Redan allergisk? Testa det här:
• Allergentäta skydd till kudde, täcke och madrass.
• Receptfria antihistamintabletter kan hjälpa.
• Receptfri nässpray med kortison.
Huskurerna som hjälper mot förkylningar
Vill du undvika snuva och influensa? Med rätt ingredienser i skafferiet kan du bygga ett bra skydd! MåBra har pratat med en huskurs-guru och listar bästa tipsen på egenvård.
Läs mer: Huskurerna som hjälper mot förkylningar
Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat
Gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar – syrad mat är rena hälsobomben!
Läs mer: Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat
Förkyld? Här är bästa hälsomaten
Vitlök, ingefära och honung är bra att ha hemma i förkylningstider. Här är några beprövade huskurer mot envis snuva och värk – fyll på med dina egna tips!
Läs mer: Förkyld? Här är bästa hälsomaten
Bli friskare och piggare med probiotika
Probiotika kallas de nyttiga bakterier som bland annat finns i yoghurt och mjölksyrade produkter. Probiotisk kost ger inte bara en gladare mage – fördelarna är fler än så!