Anki fick frozen shoulder: "Har inte kunnat lyfta armen på 2 år"
”Sommaren för två år sedan började jag få ont i min vänstra arm. Det var lite bökigt, jag kunde inte sova på min vänstra sida, men inget jag tänkte särskilt mycket på.
Veckorna gick och så en dag under semestern fick jag för mig att jag skulle testa att spela tennis, för första gången på 30 år. Jag kände mig inte särskilt kaxig när jag gick ut på banan vid Ödeshögs tennisklubb, men det var inget mot hur jag kände när jag försökte mig på min första forehand. För att hålla balansen slängde jag ut vänsterarmen snett bakåt och det gjorde ont. Helvetiskt ont.
Smärtan strålade från axeln, ut i armen och jag kunde inget annat göra än att ovärdigt stönande vackla ut från banan. Det blev ingen mer tennis den dagen – och inte de följande åren heller.
För det här var bara början.
Jag hade ingen aning om att man så ofta gör parerande rörelser med armarna. Men nu blev det tydligt eftersom det gjorde lika ont varje gång. Ett snedsteg, en spontant litet hopp, en knuff på en trång trottoar – allt kunde utlösa smärtan.
Till slut bokade jag tid hos husläkaren som skickade mig vidare till en sjukgymnast.
– Sträck upp armen, beordrade hon och när jag skulle lyda insåg jag att det inte riktigt gick. Armen fastnade innan den nådde ända upp.
– Du har frozen shoulder, sa hon.
Blev sakta bättre
Det är helt ofarligt, men det finns ingenting att göra. Det är bara att vänta tills den blir bra. Men först kommer det att bli sämre.
Hon hade rätt.
Under hösten minskade min rörelseförmåga mer och mer i vänsterarmen. Jag slutade använda trånga tränings-bh:ar man måste dra över huvudet, utvecklade en konstig knyckig teknik för att ta av mig t-shirts och var tvungen att be om hjälp när jag skulle nå höga hyllor.
Till slut kunde jag bara få upp armen i 90 graders vinkel mot marken. Jag kunde heller inte nå ryggen. Ändå hade jag haft tur, förstod jag. Många som drabbas av frozen shoulder får dessutom så ont att de får svårt att sova. Jag fick bara ont av häftiga rörelser.
När det gått ungefär ett år sa min sjukgymnast: ”Titta, du kan röra armen lite mer än förra gången. Jag tror det håller på att släppa.”
Vilken lättnad det var! Och de följande månaderna blev det pö om pö lite bättre. Med betoning på lite. För om man tycker det går långsamt för frozen shoulder att utvecklas fullt ut, är det inget mot hur lång tid det tar innan man blir frisk igen.
Nu har det gått drygt två år sedan jag fick första symtomen och jag är fortfarande inte helt återställd. Men nästa år ska jag kunna klia mig på ryggen igen!
…
Anki Sydegård
Ålder: 54 år
Familj: Man och två vuxna barn
Bor i: Stockholm
Yrke: Redaktionschef på MåBra
…
Det här är frozen shoulder/frusen skuldra:
Frozen shoulder är ett smärttillstånd i axelns led. Oftast drabbas kvinnor över 40 år. Vad det orsakas av vet man inte. Men personer med diabetes och sköldkörtelrubbningar drabbas oftare.
Sjukdomen har tre stadier:
- Stadium 1 (frysning) Smärta och värk i vila utvecklas långsamt under ett par veckor eller månader. Skuldran förlorar sedan rörelseförmågan.
- Stadium 2 (frusen) Smärtan minskar men man är stel och det gör att det är svårt att utföra vissa rörelser. Det här stadiet varar ofta mellan 4 och 12 månader.
- Stadium 3 (upptining) Rörelseförmågani skuldran kommer långsamt tillbaka efter 1 till 2 år. Ibland kan en del av besvären finnas kvar.
Behandling: I första hand rekommenderas träning med sjukgymnast. Man kan även ta antiinflammatoriska smärtstillande som ibuprofen eller diklofenak. De minskar smärta och inflammation. Ibland kan man även få en kortisonspruta för att minska smärtan. Om man har väldigt stora problem som inte ger med sig, kan frusen skuldra opereras.
Källa: Internetmedicin.se
…
Så förebygger du axelproblem
- Undvik överbelastningar och ensidiga lyft.
- Undvik för mycket och för ensidigt jobb i axelhöjd.
- Ha en god hållning; räta på ofta dig så axlarna kommer på plats.
- Växla rörelser så ofta du kan.
- Undvik monotona rörelser.
- Styrketräna gärna axlar, bröstrygg och rotatorkuffen, som sitter vid skulderbladen. Du hittar bra axelövningar här!
…
3 tips som lindrar trötta axlar
- Hitta rätt hållning: Titta på dig själv från sidan. Har man en bra hållning ska man kunna dra en rak linje från örat till axeln och vidare till höft och fotknöl.
- Häng dig: Ett sätt att förebygga axelproblem är att hänga sig i helt utsträckt läge, till exempel i en ribbstol eller liknande på gymmet. Att hänga på det här viset stretcha ut axlarna och gör dem rörligare. Men tänk på att det inte ska göra ont när du hänger!
- Ryggrullning: Prova att lägga en foam roller under övre delen av ryggen och sträck dig försiktigt bakåt med raka armar. Är du riktigt stel kan det räcka med att lägga sig på rygg och sträcka ut armarna bakåt längs golvet.
Text: Vivvi Alström Foto: Jonas Bilberg
Läs mer: