Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Anna opererade cell­förändringar med ny teknik

14 okt, 2024
Anna Warg
Foto: Martin Fryklund
När kirurgen Anna upptäckte knölen i sitt bröst räknade hon med traditionell operation. Men istället fick hon möjlighet att testa en ny metod.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Sommaren 2020 njöt Anna Warg av lugnet i sommarstugan. Se­­mes­ter­känslan avbröts när hon plötsligt kände en knöl i ena bröstet. Anna, som själv är kirurg gick automatiskt in i sin yrkesroll för en första bedömning:

– Jag har ju erfarenhet inom området. Som kliniker blev jag väldigt krass och koncis och jag antog av på formen och ömheten att knölen jag kände troligen var en cysta. Det lugnade mig, även om jag såklart drabbades av oroliga tankar och tvivel, berättar Anna.

Det var också med övertygelsen att det var en cysta, som Anna sökte vård. På sin egen arbetsplats dessutom, eftersom hon var verksam på Östersunds sjukhus.

– Jag bad en kollega skriva en remiss och givet mitt jobb var jag införstådd med vilka rutiner och procedurer som skulle följa.

Annons

Fick erbjudande om en ny metod

Under kontrollen såg man att förändringarna inte var akuta, men av den typen som på sikt kan utgöra en cancerrisk.

– I mitt fall var det ju ingen cancer, som är mer akut att åtgärda. Men den typ av cellförändringar jag hade kan på sikt utvecklas till cancer och därför behövde de tas bort.

Anna berättar att hon var inställd på en traditionell operation, likt de ingrepp hon själv är van att utföra. Proceduren innebär att man som patient sövs och bröstvävnad opereras bort, som en liten tårtbit.

– Rutinen är alltid att skicka vävnaden på analys, för att se vilken typ av förändring det är och eventuellt komplettera med behandling efteråt.

Men den här gången fick hon erbjudande om att testa en ny metod på sjukhuset, vacuum-assisterad excision eller VAE, där cellförändringarna sugs ut med hjälp av en nål.

– Jag var vaken under hela ingreppet, där man helt enkelt satte lokalbedövning i huden och förde in en nål i förändringen. Jag kunde följa allting i realtid via en skärm, eftersom man använder ultraljud för att hitta området man vill komma åt.

Anna Warg
Anna Warg opererades för cellförändringar med en ny teknik.

Yogade efter ingreppet

Anna Warg tycker att det finns flera fördelar med metoden.

– Man tar mindre bröstvävnad vid VAE jämfört med en vanlig operation och ärret blir minimalt, en fem millimeters prick.

Oavsett metod skickas provet till patolog för analys och beroende på labbsvaret blir det anpassad behandling därefter.

– En annan fördel är att man som patient är vaken och medveten, att det är klart på ungefär en timme och att det inte behövs vårdpersonal i samma utsträckning som vid operation.

– Det blir en mindre belastning både för vården och patienten. Själv kunde jag åka och yoga efter mitt ingrepp.

Annons