Studie: Antidepressiv medicin kan påverka demens
Demenspatienter som tar antidepressiv medicin upplever en ökad kognitiv försämring jämfört med personer som inte tar medicinen. Det visar en ny observationsstudie som publicerats i BMC Medicine.
I studien följde forskare från Karolinska Institutet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 18 740 patienter, med hjälp av data från Svenska Demensregistret. Ungefär en femtedel av patienterna, 23 procent, använde någon form av antidepressiv medicin.
Skillnader mellan läkemedel
I studien noterade forskarna att vissa antidepressiva läkemedel tycks göra mer skada än andra. Patienter som använde SRI-preparatet escitalopram upplevde störst kognitiv försämring, följt av personer som använde SSRI-preparaten citalopram och sertralin. De som använde Mirtazapin, som har en annan verkningsmekanism, hade mindre besvär.
Enligt Sara Garcia Ptacek, forskare vid Karolinska institutet och en av studieförfattarna, är det samtidigt viktigt att behandla depressiva symtom eftersom de också kan förvärra den kognitiva försämringen – men även livskvaliteten.
– Våra resultat kan hjälpa läkare och annan sjukvårdspersonal att välja antidepressiva läkemedel som är bättre anpassade för patienter med demens, säger hon i ett pressmeddelande.
Hoppas på mer anpassad behandling
Forskarna har inte kunnat fastställa om den kognitiva försämringen hos patienter beror på medicinen eller på de depressiva symtomen, men de kan ändå konstatera att antidepressiva läkemedel är associerade med ökad kognitiv försämring.
Nu vill de gå vidare och undersöka om vissa patientgrupper, exempelvis personer med specifika demenstyper eller biomarkörer, svarar bättre eller sämre på olika antidepressiva läkemedel. Målet är att hitta undergrupper, för att skapa en mer individanpassad vård.
Foto: TT/Shutterstock
LÄS OCKSÅ: Min man har blivit så glömsk – vad kan det bero på?