Apkoppor (monkeypox) klassas som allmänfarlig – symtom och vaccin
Allt fler länder runtom i världen rapporterar förekomst av den ovanliga sjukdomen apkoppor, ”monkeypox”, och det var under torsdagen förra veckan som det första fallet upptäcktes i Sverige. Nu klassar också regeringen virussjukdomen som allmänfarlig, och Världshälsoorganisationen, WHO, uppges ha snabbinkallat till möte med anledning av den ökade smittspridningen.
Men hur orolig bör man vara? Det här vet vi om sjukdomen just nu.
Hur smittar apkoppor?
Apkopporna orsakas av en infektion med apkoppsvirus, där den vanligaste smittvägen är från djur till människa. Vid ovanliga fall överförs den mellan människor, och enligt Folkhälsomyndigheten är inte sjukdomen högsmittsam, utan det krävs nära kontakt för att bli smittad.
Fallen som rapporterats in ska ha skett via sexuella kontakter, men det behöver inte vara så. Barn löper också högre risk att drabbas vid nära kontakt med en sjuk person.
Symtom apkoppor – fas 1 och 2
Enligt WHO kan inkubationstiden för apkoppor variera mellan ungefär 6-13 dagar och 5-21 dagar. Sjukdomsförloppet kan delas in i två faser, där fas ett innefattar en allmän sjukdomskänsla så som huvudvärk och muskelvärk. Men också feber, svullna lymfkörtlar och ryggsmärta.
Från det att man drabbats av feber, brukar det i regel ta 1-3 dagar innan fas två bryter ut. Med denna kommer blåsorna som vanligen drabbar handflator, fotsulor, ansiktet, genitalier och analöppning, slemhinnor i munnen samt bindhinnan som täcker ögonlockets insida.
Så kan blåsorna se ut vid apkoppor
Hur mycket utslag du får kan variera. De kan också skilja en hel del i storlek och utseende. Här är några exempel på blåsor som uppstått av apkoppsvirus:
Är apkoppor farligt?
Apkoppor är en mindre farlig och mindre smittsam variant av smittkoppor, som härjade under 70-talet, tills WHO år 1980 förklarade sjukdomen som utrotad. Expressen intervjuade Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Uppsala Akademiska, om sjukdomens allvarlighetsgrad, varpå han svarade:
– Allt som har med koppor att göra kan kännas lite oroande. Nu är inte det här samma sak som smittkoppor, och tittar man på dödlighetssiffrorna avseende apkoppor så är det från ställen med sämre sjukvård. Det här verkar än så länge vara en mycket mildare sjukdom, säger Fredrik Sund till Expressen.
Personen som smittats i Sverige uppges inte vara allvarligt sjuk, och enligt WHO går sjukdomen i de allra flesta fall över av sig själv. Men det förekommer svårare fall och under senare år har mellan 3-6 procent av upptäckta fall haft dödlig utgång.
Hur skyddar man sig – och finns det vaccin?
Framförallt är det viktigt att undvika närkontakt med smittade människor, och vara lite extra försiktig vid nya sexuella kontakter. Men det finns också ett vaccin mot smittkoppor, som är verkningsbart upp till 85 procent även på apkoppor. Det heter Imvanex och kommer från den danska tillverkaren Bavarian Nordic.
Vissa EU-länder har sedan tidigare ett beredskapslager av vaccinet, då smittkoppor i början 2000-talet användes som ett terrorhot. Enligt Dagens nyheter har Folkhälsomyndigheten bekräftat att Sverige är ett av dessa länder, men har vid fråga om hur stort detta lager är hänvisat till sekretesslagen.
Källa: WHO, Folkhälsomyndigheten, Expressen, Dagens nyheter, Läkartidningen
Foto: TT