Hitta formen och få mer energi – med hormonell balans!
Uppdaterad i januari 2020.
Hjärnan
Kortisol
Stress gör att kortisol frigörs i kroppen. Pulsen ökar, hjärnan får extra syre och energi frigörs från kroppens fett- och glykosreserver. När påslaget av kortisol kommer tätt, eller varar för länge, kan det uppstå obalans i hormonflödet. Stressar du för mycket eller för ofta kan du helt enkelt tömma dina depåer, vilket gör dig konstant spänd – både fysiskt och psykiskt. Studier har också kunnat påvisa att för mycket kortisol påverkar vikten, och att långvarig stress kan göra oss överviktiga.
Hitta balansen – genom att träna!
Tre timmars konditionsträning per vecka räcker för att reducera kortisolnivån. Satsa på pulshöjande intervallträning, men se upp med passets längd. Idealet är 40 minuter, forskning visar nämligen att träningspass som varar längre än så riskerar att öka kortisolflödet igen.
Melatonin
Sömnhormonet melatonin frigörs när vi sover, och produktionen är som bäst i ett riktigt mörkt sovrum. Melatonin verkar som en antioxidant och hjälper kroppen att bekämpa de skador som fria radikaler och stress orsakar. Studier har visat att melatoninbrist kan sammankopplas med både övervikt, diabetes och cancer.
Hitta balansen – med rullgardinen!
Slarv med sömnen eller för ljusa sovrum påverkar produktionen, likaså för tättsittande sovplagg. Ha riktigt mörkt i sovrummet och skippa pyjamasen. Prova också att äta en näve körsbär eller valnötter innan läggdags, de är naturligt rika på melatonin.
Oxytocin
Kärlekshormonet oxytocin frigörs vid beröring, särskilt när vi rör vid personer vi tycker om. Höga nivåer ökar sexlusten, sänker blodtrycket och gör oss lugna. Östrogen gör oxytocin-effekten mer märkbar, något som gör kvinnor extra känsliga för fysisk kontakt vid ägglossning.
Hitta balansen – med hångel!
Kramar, massage, eller mys i soffan med din partner triggar oxytocinflödet ordentligt. Finns livskamraten inte på plats kan det räcka med att tänka på en person du tycker om, eller till och med klappa ett husdjur! Bästa boosten är sex, oxytocinnivåerna är skyhöga under och just efter orgasmen.
…
Sköldkörteln
T4 och T3
Sköldkörtelns hormoner fungerar som kroppens egen termostat och reglerar både förbränningsförmåga och energinivåerna. Stress, näringsbrist, inflammation eller annan sjukdom kan rubba balansen – som då får en stark inverkan på kroppens hälsa.
Över- eller underproduktion kan visa sig på många sätt, rubbningar i ämnesomsättningen, extrem trötthet eller frusenhet kan vara några tecken. Prata med din läkare om du misstänker att du har sköldkörtelrelaterade hälsoproblem för rätt medicinering.
Hitta balansen – ducka för kemikalier!
BPA finns i olika sorters plast och misstänks kunna störa hormonproduktionen i sköldkörteln. BPA kan bland annat finnas i locket på take away-kaffet, i sugrör och i engångsbestick. Tungmetaller som kvicksilver har också en hormonstörande effekt, undvik därför större fiskar som tonfisk om du ligger i riskzonen.
…
Äggstockarna
Östrogen och progesteron
Tillsammans ser östrogen och progesteron till att din menscykel fungerar som den ska. En obalans kan ge minskad sexlust, pms-besvär och fertilitetsproblem.
Hitta balansen – med rätt vikt!
Övervikt och stress kan ha en negativ inverkan på östrogennivåerna, som också kan påverkas av kemikalier i närmiljön. Undvik BPA-plast och satsa på en sund vikt. Ät gärna kål, spenat, apelsin och blomkål för att justera nivåerna på ett naturligt sätt.
…
Magen
Leptin och ghrelin
Dessa aptitreglerande hormoner är i ständigt arbete. De talar om för dig när du är hungrig – och när du är mätt. Ghrelin signalerar när magen är tom, medan leptin sänder ut aptitdämpande signaler när du ätit nog. Denna duo kan dock störas av socker, som enligt studier hindrar produktionen av leptin och därmed får kroppen att fortsätta befinna sig i ”hungrigt” tillstånd.
Hitta balansen – minska på sockret!
Försök att dra ner på sötsakerna och var på din vakt när du äter sötad mat. Eftersom mättnadskänslan kan rubbas kanske du äter mer än du borde? Låt logiken vinna över aptiten i så fall, en kaka till kaffet kanske räcker?
Serotonin
Må bra-hormonet serotonin produceras faktiskt delvis i magen, och står i direkt relation till ditt välbefinnande. Obalans har sammanlänkats med både depression, problem med närminnet och simultanförmågan.
Hitta balansen – med rätt kost!
Forskning har visat att kolhydrater underlättar serotoninproduktionen. Håller du igen på kolhydratrika livsmedel kan du satsa på naturliga tryptofankällor istället. Tryptofan är en aminosyra som också behövs för framställandet av serotonin, det finns naturligt i bland annat mjölk, nötkött, kyckling, ägg, nötter och choklad.
Källa: Women’s Health Magazine BILD: Thinkstock
…
Läs mer:
7 vanliga tecken på att dina hormoner bråkar med dig