Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Blir man verkligen sjuk av övervikt? Läkaren svarar

15 feb, 2019
Hur farlig är övervikten?
Hur stor är risken att bli sjuk på grund av sin övervikt – egentligen? Har svarar MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren på läsarens fråga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag väger cirka åtta kilo för mycket men har inga sjukdomar. Jag är 53 år och promenerar några gånger i veckan. Många säger att övervikt är farligt och ökar risken för en rad sjukdomar. Men gäller det även om man ”bara” väger åtta kilo för mycket? Hur orolig ska jag vara?

/Isabella

 

”Man kan ha fördelar i klimakteriet med att ha lite hull”

Svar: Jag tycker inte att du ska vara orolig, då du säger att du är frisk och motionerar. Att ha en övervikt, alltså ligga i spannet mellan 25 och 30 i BMI, medför inte så många hälsorisker jämfört med att vara fet, det vill säga att ha ett BMI över 30.

Som kvinna kan man ha fördelar i klimakteriet med att ha lite hull utifrån övergångsbesvär och sett till att ha bättre förutsättningar för att inte drabbas av benskörhet.

Om du vill ge dig själv ytterligare hälsovinster både nu och på sikt kan du gärna lägga till någon form av gymnastik eller styrketräning till dina promenader. Vi behöver inte bara ha bra kondition utan just även hålla i gång rörligheten, muskelstyrka och balans som successivt avtar med åren om vi inte underhåller kroppen. Då kanske du går ner några av dina extrakilon också.

Annons

De sjukdomar som kommer på tal vid övervikt eller fetma är främst hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och artros, men även i viss mån cancersjukdom. Du har sannolikt redan kollat dina värden när det gäller blodsocker och blodfetter, liksom att du vet att ditt blodtryck ligger på en bra nivå. Det är de här sakerna som alla i din ålder bör ha ett hum om för att ligga steget före om något av värdena skulle dra i väg.

Om du skulle börja känna av dina knän, som lättare kan drabbas av artros vid övervikt och fetma, bör du kontakta en sjukgymnast eller fysioterapeut för en bedömning. Det finns särskild träning, men här kan en viktnedgång kanske vara motiverande för att slippa värk och stelhet.

/Gunilla Hasselgren

 

Läs mer:

Läkaren: ”Övervikt har litet samband med sjukdomar”

PT-Pischa: Så ska du träna om du är överviktig – tips och träningsprogram

4 vanliga myter om övervikt – har du gått på dem?

 

Annons