Blodplasma och antikroppar från tillfrisknade provas mot coronaviruset
Coronaviruset fortsätter spridas. Nu vill svenska forskargrupper ge både blodplasma och antikroppar från personer som friskförklarats från covid-19 till svårt sjuka. Detta gjordes under bland annat sars-epidemin med gott resultat.
Lennart Hammarström, senior professor vid Karolinska Institutet, tror att det kan vara en livräddande insats och menar att ju förr man kan sätta in den här behandlingen desto bättre.
Plasma och antikroppar har getts till coronasjuka i Kina
Nu väntar man på ett tillstånd från Etikprövningsmyndigheten innan försöken kan börja.
– Jag skulle tro att vi inom dagar, veckor ska kunna få ett godkännande, säger Lennart Hammarström till Sveriges Radio.
Inom några månader kan man vara igång här i Sverige. I USA och Italien har man börjat med försök och i Kina har man testat metoden på ett fåtal patienter. I Kina har man kunnat se att det gett resultat, patienterna har kunna skrivas ut efter de fått behandling. Men studien, som publicerats i Journal of the American Association, är bara gjord på fem patienter.
– Det är en ganska liten studie, men den pekar på att det finns en möjlighet att plasman från individer som genomgått infektionen faktiskt skulle kunna förbättra tillståndet för de här patienterna. De var ju alla kritiskt sjuka, säger Lennart Hammarström till Sveriges Radio.
Metoden hoppas kunna lindra, i väntan på vaccin
Genom att ge plasma och antikroppar kan sjukdomar få ett mildare förlopp, det har man sett när man testat metoden vid sars- och mersutbrott. Innan medicin och vaccin finns tillgängligt kan det göra skillnad.
Karolinska planerar för försök här i Sverige och svenska forskare vill även för att ta fram bara antikropparna från plasman. Det här skulle bland annat kunna ges till covid-19-patienter och som förebyggande till personer med svagare immunförsvar.
Lennart Hallström tror att det kan vara en livräddande insats och att ju tidigare man kommer kommer igång, desto bättre. Det säger han till Ekot i Sveriges Radio.
Foto: TT
LÄS MER:
Coronaviruset: 4 positiva framsteg som ger nytt hopp
Folkhälsomyndighetens svar på våra vanligaste frågor om corona
Hela familjen drabbades av corona: Alla fick olika symtom
Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:
Läs mer om coronasmittans spridning världen över, om vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19, och varför fler män än kvinnor drabbas. Alla våra artiklar om coronaviruset hittar du här: