Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Borrelia – symtomen att ha koll på i fästing-tider

29 jun, 2018
Sommar, sol – och fästingar. Varje år drabbas cirka 5 000-10 000 svenskar av borrelia, en infektionssjukdom orsakad av fästingbett. Här är symtomen som visar om du bär på smittan – och tydliga bilden som visar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Borrelia orsakas av en mikroorganism som förs över till din kropp från en fästing. Det första varningstecknet är självklart ett fästingbett, men ibland kan det svårt att upptäcka. Och det händer att fästingen släpper taget om din hud – men lämnar kvar infektionen.

Sjukdomen drabbar fler kvinnor än män, särskilt i övre medelåldern. Det kan ha att göra med att mäns och kvinnors kroppar bekämpar borrelia på olika sätt.

Borrelia behandlas med antibiotika, men tas infektionen inte tidigt kan den sprida sig till leder och nervsystem – och då tar det längre tid att bli frisk.

Här är de vanligaste symptomen att hålla koll på för borrelia:

Rött märke

Ofta uppstår ett rött område kring bettet, större än 5 cm i diameter. Växer rodnaden och dessutom får ibland blekt parti i mitten bör du kontakta läkare. Rodnaden kan också uppkomma på andra ställen på din kropp, inte bara kring fästingens bett. Huden kan även domna och klia. Rodnaden kommer oftast 1-4 veckor efter att du har blivit biten.

Annons

Blanda inte ihop den här rodnaden, som kallas erythema migrans, med den mindre rodnad som blir direkt efter fästingens bett.

Ser du ett sånt här märke bör du kontakta läkare – det kan vara borrelia.
Ser du ett sånt här märke bör du kontakta läkare – det kan vara borrelia.

Andra vanliga symtom på borrelia?

Många får samtidiga fysiska reaktioner som:

  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Lättare feber
  • Smärta i leder och muskler.
  • Svullna också lymfkörtlarna.

Läs även: Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!

Allvarliga symtom på borrelia?

Omkring 15 procent av de som smittas av borrelia utvecklar neuroborrelia. Detta tillstånd är mycket smärtsamt, symptomen är även här mycket varierande och kan ibland påminna om diskbråck. Det kan ta upp till ett halvår efter bettet innan neuroborrelia visar sig. Det kan orsaka:

  • Ansiktsförlamning
  • Viktnedgång
  • Hjärnhinneinflammation. Då är de tidiga varningstecknen stelhet i nacken och huvudvärk.
  • Förlamning,

Läs även: Fästingar: Så gör du om du har blivit biten

Diagnos

Ofta kan diagnosen ställas snabbt av en läkare med hjälp av ett blodprov. Det kräver dock att fästingbettet uppkom minst två veckor innan provtagningen. Det tar nämligen ett par veckor för kroppen att producera antikroppar mot infektionen, och det är dessa som syns på blodprovet.

Annons

Ett positvt svar betyder heller inte att du nyligen smittats. Antikropparna stannar i blodet länge efter en smitta och kan härröra till en tidigare infektion.

Kontakta alltid läkare och rådgör med din vårdcentral om du misstänker borrelia.

Behandling av borrelia

Antibiotika under 10 dagar räcker vanligtvis som behandling.

Undvik att få borrelia – så gör du

Smittrisken är störst längs Sveriges kuster, framför allt i de sydöstra delarna av Syd- och Mellansverige. Upp till en tredjedel av fästingarna kan vara bärare av borreliabakterier. Men sannolikheten att smittas om du blivit fästingbiten är mindre än en på hundra.

För att undvika smitta behöver du undvika att en fästing biter dig, och det gör du lättast genom att ta på dig stövlar, långa byxor och långärmat när du rör sig i skog och mark. Mörka kläder lockar inte fästingar lika bra som ljusa. Kolla också kroppen efter fästingar när du kommit hem.

Ovanliga följdsjukdomar och komplikationer

De flesta blir helt återställda efter borrelia, men i ovanliga fall kan infektionen leda till kroniska inflammationer i hud och leder. Här är några exempel:

  • Kronisk hudinflammation, akrodermatit
  • Blåröda knutor, borrelia lymfocytom, på örsnibb eller bröstvårta
  • Hörselnedsättning
  • Demens

Även hjärta oh ögon kan påverkans.

Källor: Netdoktor.se, medscinet.se, 1177 Vårdguiden  Foto: IBL

Annons