Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Bromsa åldrandet: Så räddar du minnet

10 jul, 2012
Så förebygger du demens.
Välkommen till MåBra:s anti age-guide. Här berättar vår läkare Gunilla Hasselgren hur du förebygger problem med minnet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När hjärnan åldras går det mesta lite långsammare – inlärning och reaktionsförmåga, till exempel. Vi kan också bli lite mer vimsiga och glömska.

35, 45 eller 55 +? Det här händer i kroppen:

35

Att man springer ifrån nycklar och glasögon betyder sällan att man står på randen till demens. – Snarare är det tecken på att man är stressad, säger Gunilla Hasselgren. Även om den här typen av glömska är normal ska man inte acceptera den, om den är ett problem som går ut över livet. – Man kan försöka ta det lugnare själv, men hjälper inte det ska man söka hjälp.

45

Våra synapser – kopplingsställen mellan impulserna – jobbar inte lika snabbt längre. Men förändringen är så liten att den i praktiken inte märks av. Kliver du in i ett rum och glömmer vad du skulle göra där, så lugn! Sådana ”hjärnsläpp” är fortfarande oftast stressrelaterade.

 55 +

– När man kommit upp i den här åldern har man oftast sänkt garden lite. Det innebär att man inte lägger energi på att minnas allt längre och är mer förlåtande mot sig själv när man är glömsk, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Varningstecken

Ibland kan vanliga kvinnosjukdomar som depression och fel på ämnesomsättningen påverka minnet. – Allvarliga minnesstörningar kan vara knepiga på det sättet att man inte märker dem själv. Oftast är det de anhöriga som slår larm om att något inte står rätt till, säger Gunilla Hasselgren. Att man har glömt bort att man fikade med sin väninna i går eller regelbundet glömmer bort var man ställde bilen är varningstecken som bör kollas upp av läkare.

Så här skjuter du upp besvären

Läs, lös kordord, lek minneslekar och delta i frågesporter! Använd hjärnan mycket och ofta och lev ett rikt liv med många aktiviteter. Se också till att få tillräckligt med vila och återhämtning.

Annons