Bröstcancerförbundet: Rätt undersökning kan rädda liv vid täta bröst
Föreställ dig att du går på en hälsokontroll där det upptäcks att du har högt blodtryck. Men läkaren säger ingenting till dig, för det har inte hunnit skada ditt hjärta. Ännu. Precis så är det att ha täta bröst: det syns på mammografin att bröstvävnaden är tät och man vet att det ökar risken för bröstcancer.
– Men du kommer inte få veta att du har täta bröst – om du inte frågar och kanske inte ens då, säger Susanne Dieroff Hay är ordförande på Bröstcancerförbundet.
Hon jämför det med att spela rysk roulette med kvinnors liv.
– Om man inte ens vet om att man har täta bröst, vet man ju inte heller att man har en ökad risk att få bröstcancer.
Risken för cancer är nämligen fyra till sex gånger så hög om man har tät bröstvävnad.
Och att gå på sina mammografiundersökningar räcker inte alltid. Mammografi är nämligen inte någon effektiv metod för att hitta cancer i täta bröst.
Ultraljud och MR kan hitta täta bröst
Det finns dock alternativ, till exempel ultraljud och magnetröntgen. Men det är ingenting man idag erbjuds automatiskt bara för att man har täta bröst.
– Vi tycker att alla kvinnor borde erbjudas en individanpassad screening som passar just deras bröst, säger Susanne Dieroff Hay.
Det finns även bröstcancerformer som syns sämre på mammografi.
– Så kallad lobulär bröstcancer kan också missas med mammografi eftersom den har ett annorlunda växtsätt.
”Kräv att få veta om du har täta bröst”
Susanne Dieroff Hay tycker att alla kvinnor ska få reda på om de har täta bröst eller inte. Det kan rädda liv, inte minst genom att man blir mer uppmärksam på förändringar i brösten, men också för att man då kan kräva en kompletterande undersökning till mammografi.
–Fråga nästa gång du gör mammografi. Om de svarar att de inte vet, kräv att få ta det vidare för att få veta. Det gäller tyvärr att tjata och stå på sig.
Hon betonar att man självklart ska fortsätta gå på mammografi, när man blir kallad.
–Mammografi är en fantastisk metod, även om den inte hittar alla tumörer. Man ska absolut gå på screening men man ska också komma ihåg att undersöka sina bröst regelbundet hemma.
Det här är screening och mammografi
Alla kvinnor i Sverige mellan 40 och 74 år kallas regelbundet till screening för att tidigt kunna upptäcka förändringar som kan vara bröstcancer. Screeningen görs med en röntgenundersökning av brösten. Det kallas mammografi.
Om man upptäcker något avvikande vid mammografin kan man gå vidare med andra undersökningar, till exempel ultraljud.
Foto: TT, Bröstcancerförbundet
LÄS MER:
Mammografi missar varannan bröstcancer i täta bröst
Det här är täta bröst – och så vet du om du har det
Täta bröst: Ellinor hade bröstcancer i sex år innan den upptäcktes
…
Läs och lär mer om täta bröst
Vad är täta bröst, hur får man veta om man har det och vad innebär det för risker? Med vår kampanj #greppabrösten vill vi sprida information och kunskap om täta bröst.